• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Výživa při osteoporóze

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.649Mb)
    Posudek vedoucího práce (560.6Kb)
    Posudek oponenta práce (486.8Kb)
    Průběh obhajoby práce (509.0Kb)
    Datum
    2018
    Autor
    Sotonová, Michaela
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Bakalářská práce je zaměřená na výživu při osteoporóze. Hlavním cílem bakalářské práce je zjistit a zhodnotit složení stravy ve vybraném Domově seniorů, dále zjistit, zda složení stravy odpovídá požadavkům na prevenci, resp. léčbu osteoporózy výživou v témže Domově seniorů. Dalším cílem je vypracovat doporučení pro Domov seniorů pro sestavení jídelníčků, které odpovídá fyziologickým potřebám seniorů. V práci bych také chtěla zjistit, zda respondenti znají vztah mezi jednotlivými živinami a osteoporózou. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce popisuje fyziologii a anatomii kosti, dále se věnuje charakteristice osteoporózy, jaké má formy, příznaky, rizikové faktory a jaká je její diagnostika. Poslední část teoretické práce se především věnuje výživě, která je spjatá s osteoporózou. V bakalářské práci zdůrazňuji důležitý příjem vápníku, vitaminu D, hořčíku a dalších důležitých makro a mikronutrientů spjatých s tímto onemocněním. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla použita metoda kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní část výzkumu byla provedena pomocí dotazníkového šetření, které probíhalo v Domově seniorů ve Strakonicích. Dotazník v tištěné formě jsem rozdala 30 respondentům, přesněji 15 ženám a 15 mužům. Dotazník byl rozdělen na dvě části. První část je zaměřená na informovanost o tomto onemocnění a druhá část na znalosti respondentů mezi jednotlivými živinami a osteoporózou. Kvalitativní metoda výzkumu byla použita u získávání týdenního jídelníčku, podle kterého zařízení připravuje stravu pro osoby s osteoporózou. Záznam týdenního jídelníčku jsem zavedla do nutričního programu "Nutriservis professional" a následně vyhodnotila. Dbala jsem zejména na dostatečný příjem vápníku a vitaminu D. Výsledky výzkumu jsem za pomoci programu Microsoft Excel 2016 zpracovala do grafů.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39361
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV