Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorSotonová, Michaela
dc.date.accessioned2022-03-09T07:26:04Z
dc.date.available2022-03-09T07:26:04Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-08-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39361
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřená na výživu při osteoporóze. Hlavním cílem bakalářské práce je zjistit a zhodnotit složení stravy ve vybraném Domově seniorů, dále zjistit, zda složení stravy odpovídá požadavkům na prevenci, resp. léčbu osteoporózy výživou v témže Domově seniorů. Dalším cílem je vypracovat doporučení pro Domov seniorů pro sestavení jídelníčků, které odpovídá fyziologickým potřebám seniorů. V práci bych také chtěla zjistit, zda respondenti znají vztah mezi jednotlivými živinami a osteoporózou. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce popisuje fyziologii a anatomii kosti, dále se věnuje charakteristice osteoporózy, jaké má formy, příznaky, rizikové faktory a jaká je její diagnostika. Poslední část teoretické práce se především věnuje výživě, která je spjatá s osteoporózou. V bakalářské práci zdůrazňuji důležitý příjem vápníku, vitaminu D, hořčíku a dalších důležitých makro a mikronutrientů spjatých s tímto onemocněním. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla použita metoda kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní část výzkumu byla provedena pomocí dotazníkového šetření, které probíhalo v Domově seniorů ve Strakonicích. Dotazník v tištěné formě jsem rozdala 30 respondentům, přesněji 15 ženám a 15 mužům. Dotazník byl rozdělen na dvě části. První část je zaměřená na informovanost o tomto onemocnění a druhá část na znalosti respondentů mezi jednotlivými živinami a osteoporózou. Kvalitativní metoda výzkumu byla použita u získávání týdenního jídelníčku, podle kterého zařízení připravuje stravu pro osoby s osteoporózou. Záznam týdenního jídelníčku jsem zavedla do nutričního programu "Nutriservis professional" a následně vyhodnotila. Dbala jsem zejména na dostatečný příjem vápníku a vitaminu D. Výsledky výzkumu jsem za pomoci programu Microsoft Excel 2016 zpracovala do grafů.cze
dc.format69 s.
dc.format69 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectKost; osteoporóza; výživa; vápník; vitamin Dcze
dc.subjectBone; osteoporosis; nutrition; calcium; vitamin Deng
dc.titleVýživa při osteoporózecze
dc.title.alternativeNutrition in Osteoporosiseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54434
dc.description.abstract-translatedThe Bachelor's thesis focuses on nutrition for osteoporosis. The main aim of the thesis is to determine and evaluate diet composition in the selected retirement home and to find out whether the composition of the diet corresponds to the requirements for osteoporosis prevention or nutrition therapy. Another aim is to create recommendations for menus in the retirement home which comply with the physiological needs of seniors. I would also like to find out whether the respondents know the relationship between individual nutrients and osteoporosis. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part describes the physiology and anatomy of bones. Furthermore, it also concentrates on the characteristics of osteoporosis, its forms, symptoms, risk factors and diagnostics. The last section of the theoretical part focuses mainly on nutrition, which is related to osteoporosis. In the Bachelor's thesis, I emphasize the importance of calcium, vitamin D, magnesium and other key macro and micronutrients associated with this disease. The research part of the Bachelor's thesis was carried out using a quantitative and qualitative research method. The quantitative part of the research was conducted by means of a questionnaire survey in the retirement home in Strakonice. The paper questionnaire was distributed to 30 respondents (15 women and 15 men). It was divided into two parts. The first part focuses on awareness of this disease. The second part deals with the respondents' knowledge of the role of nutrients in osteoporosis. Next, the qualitative research method was used to obtain weekly menu that is used to prepare meals for people with osteoporosis. I entered the weekly menu into the Nutriservis Professional program and then evaluated it. I specifically paid attention to the sufficient calcium and vitamin D intake. I processed the results of the research into graphs using Microsoft Excel 2016.eng
dc.date.accepted2018-09-13
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePechan, Lýdie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam