dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Honzejková, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2022-03-09T07:25:55Z | |
dc.date.available | 2022-03-09T07:25:55Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-05-04 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39355 | |
dc.description.abstract | Výživa školních dětí je stále častějším tématem nejrůznějších debat a to jednak
z hlediska správného a zdravého vývoje dítěte, tak z hlediska prevence proti
civilizačním nemocem ve věku pozdějším.
Moje práce na téma "Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí
4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě" je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část.
Již zmíněná teoretická část se věnuje základům stravování dětí daného věku. Důraz
je kladen především na jednotlivé makronutrienty, jejich zdroje a doporučené dávky
pro děti daného věku. Neméně důležité makronutrienty, tekutiny a vláknina jsou
zmíněny také i se zdroji a doporučenými dávkami. Samostatnou kapitolou, kterou jsem
se rozhodla zařadit, je pak alternativní stravování, které v dnešní moderní společnosti
nabírá na oblíbenosti. Důvodem je lepší přístup veřejnosti ke zdrojům informací
o těchto způsobech stravování, dále pak mimo jiné také rostoucí nabídka sortimentu
speciálních potravin jako jsou vegetariánské a veganské potraviny, ale také například
raw produkty.
Výzkumná část byla vedena jak formou kvantitativního dotazníkového řešení,
tak formou kvalitativního zápisu stravy vybranou skupinou dětí. Výzkumným souborem
je 83 dětí v rozmezí věku 9-11 let vybrané základní školy.
Mým hlavním cílem bylo kvantitativně zmapovat především frekvenci stravy
u celého výzkumného souboru respondentů. U osmi vybraných jedinců probíhal
i kvalitativní výzkum se zaměřením na kvalitu stravy s důrazem na makronutrienty
a sůl. | cze |
dc.format | 78 | |
dc.format | 78 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Výživa dětí | cze |
dc.subject | stravovací návyky | cze |
dc.subject | frekvence stravy | cze |
dc.subject | kvalita stravy | cze |
dc.subject | alternativní směry výživy | cze |
dc.subject | Child Nutrition | eng |
dc.subject | eating habits | eng |
dc.subject | meal frequency | eng |
dc.subject | diet quality | eng |
dc.subject | alternative directions of nutrition | eng |
dc.title | Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ
28. října v České Lípě | cze |
dc.title.alternative | Frequency And Quality Assesment of Nourishment of School-age
Children - year 4, ZŠ 28. října Česká Lípa primary school | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 54426 | |
dc.description.abstract-translated | School children nutrition is increasingly the topic of various debates, both in terms
of the correct and healthy development of the child, as well as in the prevention
of civilization diseases in the later age.
My thesis on the topic of "Frequency And Quality Assesment of Nourishment
of School-age Children - year 4, ZŠ 28. října Česká Lípa primary school" is divided
into two separate parts - the theoretical and research part. The above mentioned
theoretical part deals with the essentials of children nutrition of the given age. Emphasis
is placed on the individual macro-nutrients, their sources, and recommended doses
for children of the given age. Equally important macronutrients, fluids, and fiber are
also mentioned alongside with sources and recommended doses. A separate chapter that
I chose to include is alternative alimentation that is becoming popular in today's modern
society. This is due to better public access to information sources about these diets,
as well as, among other things, the growing range of alternative foods such
as vegetarian and vegan foods as well as raw products.
The research part was conducted both in the form of a quantitative questionnaire
and in the form of a qualitative record of the diet kept by a selected group of children.
The research group comprised of 83 children in the range of 9 -11years of age attending
the above mentioned selected elementary school.
The main objective of the thesis was to quantitatively map the frequency
of meals for the entire research group of respondents. Additionally, eight selected
individuals from the group also underwent a qualitative research focusing on the quality
of the diet with an emphasis on macronutrients and salt. | eng |
dc.date.accepted | 2018-06-14 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Baloun, Ingrid | |