Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě
Abstrakt
Výživa školních dětí je stále častějším tématem nejrůznějších debat a to jednak
z hlediska správného a zdravého vývoje dítěte, tak z hlediska prevence proti
civilizačním nemocem ve věku pozdějším.
Moje práce na téma "Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí
4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě" je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část.
Již zmíněná teoretická část se věnuje základům stravování dětí daného věku. Důraz
je kladen především na jednotlivé makronutrienty, jejich zdroje a doporučené dávky
pro děti daného věku. Neméně důležité makronutrienty, tekutiny a vláknina jsou
zmíněny také i se zdroji a doporučenými dávkami. Samostatnou kapitolou, kterou jsem
se rozhodla zařadit, je pak alternativní stravování, které v dnešní moderní společnosti
nabírá na oblíbenosti. Důvodem je lepší přístup veřejnosti ke zdrojům informací
o těchto způsobech stravování, dále pak mimo jiné také rostoucí nabídka sortimentu
speciálních potravin jako jsou vegetariánské a veganské potraviny, ale také například
raw produkty.
Výzkumná část byla vedena jak formou kvantitativního dotazníkového řešení,
tak formou kvalitativního zápisu stravy vybranou skupinou dětí. Výzkumným souborem
je 83 dětí v rozmezí věku 9-11 let vybrané základní školy.
Mým hlavním cílem bylo kvantitativně zmapovat především frekvenci stravy
u celého výzkumného souboru respondentů. U osmi vybraných jedinců probíhal
i kvalitativní výzkum se zaměřením na kvalitu stravy s důrazem na makronutrienty
a sůl.