dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Mansfeldová, Lucie | |
dc.date.accessioned | 2022-03-09T07:23:50Z | |
dc.date.available | 2022-03-09T07:23:50Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-05-04 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39237 | |
dc.description.abstract | Obezita v dnešní době patří mezi nejčastější chronické onemocnění v České republice. Nadváhou v České republice trpí 73 % mužů a 57 % žen, z toho obezitou 24 % mužů a 26 % žen. Za vznik obezity můžou nevhodné stravovací návyky a nízká pohybová aktivita.
Hlavním cílem bakalářské práce s názvem "Stravovací návyky obézních dospělých" bylo zmapovat stravovací návyky a složení stravy skupiny obézních jedinců ve věkovém rozmezí 30 40 let.
Práce je rozdělena na dvě části na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá charakteristikou obezity. Na začátek je uvedena historie obezity, dále zmiňuji různé definice, klasifikace obezity. V teoretické části dále píši o energetické potřebě, metabolismu a také o Body Mass Indexu. Popisuji rozdělení tuku v organismu a jeho metodách měření. V další kapitole jsem se zaměřila na rizikové faktory pro obezitu neovlivnitelné a ovlivnitelné faktory. Další kapitoly patří příčinám vzniku obezity, prevenci obezity a zdravotním rizikům, které jsem rozdělila na metabolické a mechanické komplikace. Poslední část je o léčbě obezity.
V praktické části jsem prováděla výzkum na 10 respondentech, které jsem si dobrovolně sama vybrala. Vstupními kritérií bylo BMI vyšší nebo rovno 30 a museli spadat do věkové kategorie 30 40 let. Pro výzkum byly využity záznamové listy, které byly vyhodnoceny v programu Nutriservis profi. Údaje byly doplněny analýzou dotazníkového šetření.
Výsledky šetření ukazují na to, že stravovací návyky a energetický obsah se neshodují s výživovým doporučením a zásadami zdravého životního stylu. Obézní osoby volí nevhodné potraviny a mají nízkou pohybovou aktivitu. | cze |
dc.format | 72 | |
dc.format | 72 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Obezita | cze |
dc.subject | stravovací návyky | cze |
dc.subject | složení stravy | cze |
dc.subject | BMI | cze |
dc.subject | energetická potřeba | cze |
dc.subject | Obesity | eng |
dc.subject | diet habits | eng |
dc.subject | composition of diet | eng |
dc.subject | BMI | eng |
dc.subject | energetic need | eng |
dc.title | Stravovací návyky obézních dospělých | cze |
dc.title.alternative | Dietary habits of obese adults | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 50701 | |
dc.description.abstract-translated | Obesity nowadays is one of the most common chronic diseases in the Czech Republic. By overweight in the Czech Republic suffers 73% of men and 57% of women, of which 24% men and 26% women suffer by obesity. Obesity can cause unhealthy eating habits and low physical activity. The main aim of the bachelor thesis called "Dietary habits of obese adults" was to map the eating habits and composition of the diet of a group of obese individuals aged 30-40 years. The thesis is divided into two parts - the theoretical and practical part. The theoretical part deals with the characteristic of obesity. On the beginning is mentioned the history of obesity, another pointing is about the various definitions, the classification of obesity. In the theoretical part, I write about energetic need, metabolism and the Body Mass Index. I describe the distribution of fat in the organism and its measurement methods. In the next chapter, I focused on risk factors for obesity - uninfluenced and influenced factors. Other chapters include the causes of obesity, obesity prevention, and health risks that I divided into metabolic and mechanical complications. The last part is about the treatment of obesity. In the practical part I conducted research on 10 respondents, which I voluntarily chose. Input criteria were BMI higher than or equal to 30 and had to fall into the 30-40 age category. For research I used the data sheets that were evaluated in the Nutriservis profi program. Data were complemented by analysis of the questionnaire survey. The results of the survey show that diet habits and energy content do not match nutritional recommendations and healthy lifestyle principles. Obese people choose unhealthy foods and have low physical activity. | eng |
dc.date.accepted | 2018-09-13 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Sukdolová, Iveta | |