Stravovací návyky obézních dospělých
Abstrakt
Obezita v dnešní době patří mezi nejčastější chronické onemocnění v České republice. Nadváhou v České republice trpí 73 % mužů a 57 % žen, z toho obezitou 24 % mužů a 26 % žen. Za vznik obezity můžou nevhodné stravovací návyky a nízká pohybová aktivita.
Hlavním cílem bakalářské práce s názvem "Stravovací návyky obézních dospělých" bylo zmapovat stravovací návyky a složení stravy skupiny obézních jedinců ve věkovém rozmezí 30 40 let.
Práce je rozdělena na dvě části na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá charakteristikou obezity. Na začátek je uvedena historie obezity, dále zmiňuji různé definice, klasifikace obezity. V teoretické části dále píši o energetické potřebě, metabolismu a také o Body Mass Indexu. Popisuji rozdělení tuku v organismu a jeho metodách měření. V další kapitole jsem se zaměřila na rizikové faktory pro obezitu neovlivnitelné a ovlivnitelné faktory. Další kapitoly patří příčinám vzniku obezity, prevenci obezity a zdravotním rizikům, které jsem rozdělila na metabolické a mechanické komplikace. Poslední část je o léčbě obezity.
V praktické části jsem prováděla výzkum na 10 respondentech, které jsem si dobrovolně sama vybrala. Vstupními kritérií bylo BMI vyšší nebo rovno 30 a museli spadat do věkové kategorie 30 40 let. Pro výzkum byly využity záznamové listy, které byly vyhodnoceny v programu Nutriservis profi. Údaje byly doplněny analýzou dotazníkového šetření.
Výsledky šetření ukazují na to, že stravovací návyky a energetický obsah se neshodují s výživovým doporučením a zásadami zdravého životního stylu. Obézní osoby volí nevhodné potraviny a mají nízkou pohybovou aktivitu.