Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorLinhart, Otomar
dc.contributor.authorLet, Marek
dc.date.accessioned2021-12-09T11:49:15Z
dc.date.available2021-12-09T11:49:15Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-05-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/37422
dc.description.abstractStudovali jsme vliv teploty (7 °C, 11 °C, 15 °C, and 19 °C) a doby uchování jiker (Kontrola = čas 0 hod, 2,5 hod, 5,0 hod, 7,5 hod and 10,0 hod) na úspěšnost oplození a líhnutí u jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus. Ovulaci jsme u jikernaček stimulovali kapří hypofýzou dvěma dávkámi (první dávka 0,5 mg.kg-1 a druhá dávka 4,0 mg.kg-1) a spermiaci u mlíčáků jednou dávkou (4,0 mg.kg-1). Ovulované jikry jsme vytřeli z trojice jikernaček (věk 68 let) za pomoci mikrochirurgického řezu a následně smíchali. K oplozování jsme vybrali sperma s nejlepší kvalitou od 3 mlíčáků (věk 68 let), jež jsme po celou dobu experimentu uchovávávali v polystyrenovém boxu s šupinkovým ledem. Jikry jsme umístili odděleně do 4 inkubátorů při výše zmíněných teplotních podmínkách. Čtyři gramy jiker z každé teplotní skupiny jsme osemenili 200 ?l spermatu a aktivovali v dechlorované vodě o teplotě 15 °C. Jikry jsme dále inkubovali v experimentálním inkubačním systému s oddělenými komorami při 15 °C a malý vzorek oplodněných jiker z každé skupiny byl umístěn do tří Petriho misek pro hodnodnocení oplozenosti během neurulace. Přibližně 56 dní po oplození jsme přesně spočítali celkový počet úspěšně vykulených larev a z toho vypočetli i úspěch uchování. Úspěšnost líhnivosti jsme analyzovali použitím faktoriálního ANOVA modelu, obsahujícího čas uchování jiker a teploty při uchovávání. Jikry si udržely svoji schopnost líhnivosti uchováním při 7 °C a 11 °C po dobu 10 hodin. Životaschopnost jiker se výrazně snížila 7,5 hodinovým uchováním při 19 °C ve srovnání s nižšími teplotami, a navíc se životaschopnost signifikantně snížila i po 10 hodinách při 19 °C. Na rozdíl od jediné předchozí studie, která se zabývá krátkodobým uchováním jiker jesetera malého, tento experiment pravděpodobně disponoval jikrami lepší kvality, což může být důvod, proč si jikry udržely svoji schopnost líhnivosti po významně delší časový úsek.cze
dc.format53 s. (63 952 znaků)
dc.format53 s. (63 952 znaků)
dc.language.isoeng
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBiologická kvalita jikercze
dc.subjectcoelomová tekutinacze
dc.subjectdegeneracecze
dc.subjectosmolalitacze
dc.subjectschopnost oplozenícze
dc.subjectschopnost líhnivosticze
dc.subjectBiological quality of eggseng
dc.subjectcoelomic fluideng
dc.subjectdegenerationeng
dc.subjectosmolalityeng
dc.subjectfertizabilityeng
dc.subjecthatchabilityeng
dc.titleVliv teploty při krátkodobém uchování jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus, in vitrocze
dc.title.alternativeEffect of temperature on in vitro short-term storage of sterlet, Acipenser ruthenus, eggseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag47862
dc.description.abstract-translatedThe effects of temperature (7°C, 11°C, 15°C, and 19°C) and egg storage time (Control = time 0 h, 2.5 h, 5.0 h, 7.5 h and 10.0 h) on the fertilization and hatching success of sterlet, Acipenser ruthenus, eggs were studied. Ovulation and spermiation were stimulated by using CPE in two dosages for females (first dose 0.5 mg.kg-1 b.w. and second dose 4.0 mg.kg-1 b.w.) and one dosage for males (4.0 mg.kg-1 b.w.), respectivelly. The ovulated eggs were collected from three females (age 68 years) through a small surgery, than mixed together. The good quality semen was selected from three males (age 68 years) and was stored in polystyrene ice box during the experiment. The eggs were placed separately into four incubators, where were stored in above-mentioned temperature conditions. Four grams of eggs from each temperature treatment groups were inseminated with 200 ?l of the semen in dechlorinated water at 15°C. Then, eggs were placed into experimental cage incubation system with separate chambers at 15°C and a small sample of fertilized eggs was allocated in triplicate to plastic petri dishes for evaluation of fertilization rate during neuralization phase. Approximately, 56 days post-fertilization, the total number of succesfully hatched larvae was acurately calculated for the final evaluation of storage success. All data were analyzed using STATISTICA v 12 software. Hatching success was analyzed using a factorial ANOVA model containing the egg storage time and storage temperatures. Eggs retained their hatchability when stored at 7°C and 11°C for up to 10 hours. Egg viability was noticeably reduced at 7.5-h storage at 19°C compared to cooler temperatures, moreover the viability decreased significantly after 10 hours at 19°C. In contrast with the one previous study about shor-term storage of sterlet eggs, this experiment probably dealt with better quality eggs which can be a reason why they retained their hatchability for significantly longer time period.eng
dc.date.accepted2016-06-07
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudent Marek Let seznámil komisi se svou bakalářskou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D. seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuze na téma práce.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam