• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Fakulta rybářství a ochrany vod
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Fakulta rybářství a ochrany vod
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vliv teploty při krátkodobém uchování jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus, in vitro

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (937.0Kb)
    Posudek vedoucího práce (280.8Kb)
    Posudek oponenta práce (1.234Mb)
    Průběh obhajoby práce (111.7Kb)
    Datum
    2016
    Autor
    Let, Marek
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Studovali jsme vliv teploty (7 °C, 11 °C, 15 °C, and 19 °C) a doby uchování jiker (Kontrola = čas 0 hod, 2,5 hod, 5,0 hod, 7,5 hod and 10,0 hod) na úspěšnost oplození a líhnutí u jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus. Ovulaci jsme u jikernaček stimulovali kapří hypofýzou dvěma dávkámi (první dávka 0,5 mg.kg-1 a druhá dávka 4,0 mg.kg-1) a spermiaci u mlíčáků jednou dávkou (4,0 mg.kg-1). Ovulované jikry jsme vytřeli z trojice jikernaček (věk 68 let) za pomoci mikrochirurgického řezu a následně smíchali. K oplozování jsme vybrali sperma s nejlepší kvalitou od 3 mlíčáků (věk 68 let), jež jsme po celou dobu experimentu uchovávávali v polystyrenovém boxu s šupinkovým ledem. Jikry jsme umístili odděleně do 4 inkubátorů při výše zmíněných teplotních podmínkách. Čtyři gramy jiker z každé teplotní skupiny jsme osemenili 200 ?l spermatu a aktivovali v dechlorované vodě o teplotě 15 °C. Jikry jsme dále inkubovali v experimentálním inkubačním systému s oddělenými komorami při 15 °C a malý vzorek oplodněných jiker z každé skupiny byl umístěn do tří Petriho misek pro hodnodnocení oplozenosti během neurulace. Přibližně 56 dní po oplození jsme přesně spočítali celkový počet úspěšně vykulených larev a z toho vypočetli i úspěch uchování. Úspěšnost líhnivosti jsme analyzovali použitím faktoriálního ANOVA modelu, obsahujícího čas uchování jiker a teploty při uchovávání. Jikry si udržely svoji schopnost líhnivosti uchováním při 7 °C a 11 °C po dobu 10 hodin. Životaschopnost jiker se výrazně snížila 7,5 hodinovým uchováním při 19 °C ve srovnání s nižšími teplotami, a navíc se životaschopnost signifikantně snížila i po 10 hodinách při 19 °C. Na rozdíl od jediné předchozí studie, která se zabývá krátkodobým uchováním jiker jesetera malého, tento experiment pravděpodobně disponoval jikrami lepší kvality, což může být důvod, proč si jikry udržely svoji schopnost líhnivosti po významně delší časový úsek.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/37422
    Kolekce
    • Fakulta rybářství a ochrany vod

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV