Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorUrban, Martin
dc.date.accessioned2021-12-09T06:57:29Z
dc.date.available2021-12-09T06:57:29Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35240
dc.description.abstractTato práce je zaměřena na analýzu základních složek výsekového masa. Cílem bylo změřit obsah vody, tuku, bílkovin, kolagenních částí vepřové kýty, vepřové plece a vepřové pečeně pomocí metody NIR. U výrobce Masokombinát Plzeň byl zjištěn vysoký obsah vody ve všech výsekových částech v  porovnání s nižším obsahem tuku. U výrobce Jatky Lišov byl jev potvrzen v opačném směru výsekové části obsahovaly vyšší obsah tuku a méně vody. Například vepřová kýta zakoupená od výrobce Jatky Lišov obsahovala 66,2 %, resp. 71,65 %, resp. 72,99 % vody. Vepřová kýta od výrobce Masokombinát Plzeň obsahovala 74,28 %, resp. 75,18 %, resp. 73,84 % vody. Obsah tuku ve vepřové kýtě od výrobce Jatky Lišov byl změřen 12,27 %, resp. 4,55 %, resp. 3, 96 %. Vepřová kýta od výrobce Masokombinát Plzeň obsahovala1a 76 %, resp. 2,06 %, resp. 3,01 % tuku. Nejvyšší obsah vody 75,29 % byl změřen u vepřové plece výrobce Masokombinát Plzeň, nejméně obsahovala vepřová kýta od firmy Jatky Lišov (66,2 %). Nejvyšší obsah tuku 12,03 % byl zjištěn ve vepřové pleci od výrobce Jatky Lišov, nejméně tuku 1,76 % obsahovala vepřová kýta od společnosti Masokombinát Plzeň. Na bílkoviny nejbohatší byla vepřová kýta výrobce Jatky Lišov (24,13 %), pouze 18,34 % bílkovin bylo změřeno u vepřové plece firmy Libor Novák. Nejvíce kolagenních částí obsahoval vzorek vepřové pečeně z Jatek Lišov (1,78 %), nejméně vepřová kýta (0,32 %) od výrobce Masokombinát Plzeň.cze
dc.format46
dc.format46
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvepřové masocze
dc.subjectvodacze
dc.subjecttukcze
dc.subjectbílkovinycze
dc.subjectkolagencze
dc.subjectNIRcze
dc.subjectpork meateng
dc.subjectmoistureeng
dc.subjectfateng
dc.subjectproteineng
dc.subjectcolageneng
dc.subjectNIReng
dc.titleObsah základních analytických složek ve výsekovém masecze
dc.title.alternativeThe content of basic analytical constituents in selected raw meateng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42275
dc.description.abstract-translatedThis work is focused on the pork meat analysis. The moisture, fat, protein, collagen parts content in pork ham, shoulder and loin were measured with the NIR-method using. The samples from Masokombinát Plzen presented a high moisture content in comparison with the lower fat content. In the opposite the samples from Slaughterhouse contains a higher level of fat and less water. The pork ham purchased from the Slaughterhouse Lisov comprised 66.20 %, respectively 71.65 %, respectively 72.99 % moisture. Pork ham from the manufacturer Masokombinát Plzen contained 74.28 %, respectively, 75.18 %, respectively, 73.84 % moisture. The fat content of pork ham from manufacturer Slaughterhouse Lisov was measured 12.27 %, respectively, 4.55 %, respectively. 3.96 %. Pork ham from the manufacturer Masokombinát Plzen contained 1.76 %, respectively, 2.06 %, respectively, 3.01 % fat. The highest humidity of 75.29 % was measured at the pork shoulder by Masokombinát Plzen. At least moisture contained pork ham purchased from the manufacturer Slaughterhouse Lisov (66.2 %). Analysis revealed a high fat content of 12.03 % by the pork shoulders manufacturer Slaughterhouse Lisov. At least 1.76 % fat contained pork ham producer Masokombinát Plzen. Content of protein was the highest in pork ham by Slaughterhouse Lisov 24.13 %. Content of only 18.34 % of the protein was measured at the pork shoulder by Libor Novak. Most parts of the collagen contained pork loin from Slaughterhouse Lisov 1.78 %. Content of 0.4 % collagen parts were the lowest measured value. The highest moisture content (75.29 %) was measured at the pork shoulder producer Masokombinát Plzen, at least contained a pork ham from Slaughterhouse Lisov (66.2 %), the highest fat content (12.03 %) was observed in the pork shoulder from the manufacturer Slaughterhouse Lisov, the least fat (1.76 %) contained pork ham from Masokombinát Plzen. The richest content of proteins was in pork ham producer Slaughterhouse Lisov (24.13 %), only 18.34 % of the protein was measured at the pork shoulder of the company Libor Novak. The most of the collagen contained in sample from pork loin from Slaughterhouse Lisov (1.78 %) and the lowest in pork leg (0.32 %) from the manufacturer Masokombinát Plzen.eng
dc.date.accepted2016-05-30
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělství - Zpracování produktůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam