Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorValachová, Jana
dc.date.accessioned2021-12-08T13:52:31Z
dc.date.available2021-12-08T13:52:31Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34596
dc.description.abstractHlavním cílem této bakalářské práce s názvem Stravování diabetiků 2. typu v seniorském věku je posoudit informovanost cílové skupiny o zásadách diabetické diety a zjistit zdali se těmito zásadami řídí. Dalším z cílů je zjistit ve dvou rozdílných domovech pro seniory odlišnosti ve stravovacích návycích. V teoretické části jsou popsány jednotlivé typy diabetu mellitu, s ním spojené komplikace, zásady dietní léčby a popis jednotlivých složek stravy. Dále práce pojednává o charakteristice stáří a fyziologických změnách ve stáří. Pro zpracování výzkumné části práce, byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla zrealizována pomocí dotazníku zabývajícího se danou problematikou. Pacienty pro tento výzkum jsem si vybrala v domově seniorů Máj a v domově seniorů Horní Stropnice. Jednalo se o 20 seniorů ve věku 65 až 99 let. Z domova pro seniory Máj bylo vybráno 10 seniorů z toho 4 muži a 6 ženy. Domov pro seniory Horní Stropnice byl zastoupen 3 muži a 7 ženami. Jako počáteční stav respondentů jsem si zvolila v každém domově 7 seniorů, a jelikož jsem využila metodu sněhové koule, konečný stav respondentů byl 10. Pro výzkum v již zmíněných domovech jsem zajistila týdenní jídelníček, který jsem vyhodnotila v programu Nutriservis Profi pro zjištění obsahu energie, bílkovin, tuků a sacharidů. V příloze této bakalářské práce je také možné vidět týdenní jídelníček, který jsem seniorům sestavila pro snazší pochopení správné skladby jídelníčku. Odpovědi z dotazníku jsem vyhodnotila a přehledně vyobrazila v 5. kapitole. Jídelníčky získané z obou domovů pro seniory jsou vyhodnoceny a po nutriční stránce posouzeny v závěrečné stati práce.cze
dc.format79 s. (104 327 znaků)
dc.format79 s. (104 327 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectstářícze
dc.subjectdiabetes mellituscze
dc.subjectdietní léčbacze
dc.subjectkomplikace diabetu mellitucze
dc.subjectold ageeng
dc.subjectdiabetes mellituseng
dc.subjectdiet therapyeng
dc.subjectcomplications of diabetes mellituseng
dc.titleStravování diabetiků 2.typu v seniorském věkucze
dc.title.alternativeCatering of second type diabetics in old ageeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag47011
dc.description.abstract-translatedThe main goal of the thesis called "Catering of second type diabetics in old age" is to research their knowledge on the subject of the principles of a healthy diabetic diet and determine if patients are following these principles. Another goal is to learn about the dieting habits in two different senior homes. The theoretical part describes the types of diabetes mellitus and the accompanied complications, the principles of a healthy diet and the description of nutrients of the diet. The thesis also deals with a characterization of an old age and the physiological changes in senior years. The method of the qualitative research was used for the practical section of the thesis. It was realized by a questionnaire dealing with the problem. Patients for the research were chosen in the senior home Máj and the senior home Horní Stropnice. There were 20 participants of the age between 65 and 99 years. Four men and six women were chosen from the senior home Máj. Three men and seven women participated from the senior home Horní Stropnice. Seven seniors were chosen from each home as a starting number of respondents and because of a use of a snowball method the final number of respondents grew to 10. We have learnt the weekly dietary regimen of each home and evaluated the data in the Nutriservis Profi programme to determine the nutritional values of energy, protein, fats and carbohydrates. In the addendum of the thesis you can find the weekly dietary regimen for seniors assembled with the goal of easier understanding of the healthy diet for diabetics. The answers to the questionnaires are visually summarized in the 5th chapter. The weekly dietary regimens from each home are nutritionally evaluated in the last section of the thesis.eng
dc.date.accepted2017-06-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeZimmelová, Petra


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam