• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Stravování diabetiků 2.typu v seniorském věku

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.833Mb)
    Posudek vedoucího práce (183.5Kb)
    Posudek oponenta práce (511.2Kb)
    Průběh obhajoby práce (409.4Kb)
    Datum
    2017
    Autor
    Valachová, Jana
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Hlavním cílem této bakalářské práce s názvem Stravování diabetiků 2. typu v seniorském věku je posoudit informovanost cílové skupiny o zásadách diabetické diety a zjistit zdali se těmito zásadami řídí. Dalším z cílů je zjistit ve dvou rozdílných domovech pro seniory odlišnosti ve stravovacích návycích. V teoretické části jsou popsány jednotlivé typy diabetu mellitu, s ním spojené komplikace, zásady dietní léčby a popis jednotlivých složek stravy. Dále práce pojednává o charakteristice stáří a fyziologických změnách ve stáří. Pro zpracování výzkumné části práce, byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla zrealizována pomocí dotazníku zabývajícího se danou problematikou. Pacienty pro tento výzkum jsem si vybrala v domově seniorů Máj a v domově seniorů Horní Stropnice. Jednalo se o 20 seniorů ve věku 65 až 99 let. Z domova pro seniory Máj bylo vybráno 10 seniorů z toho 4 muži a 6 ženy. Domov pro seniory Horní Stropnice byl zastoupen 3 muži a 7 ženami. Jako počáteční stav respondentů jsem si zvolila v každém domově 7 seniorů, a jelikož jsem využila metodu sněhové koule, konečný stav respondentů byl 10. Pro výzkum v již zmíněných domovech jsem zajistila týdenní jídelníček, který jsem vyhodnotila v programu Nutriservis Profi pro zjištění obsahu energie, bílkovin, tuků a sacharidů. V příloze této bakalářské práce je také možné vidět týdenní jídelníček, který jsem seniorům sestavila pro snazší pochopení správné skladby jídelníčku. Odpovědi z dotazníku jsem vyhodnotila a přehledně vyobrazila v 5. kapitole. Jídelníčky získané z obou domovů pro seniory jsou vyhodnoceny a po nutriční stránce posouzeny v závěrečné stati práce.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34596
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV