dc.contributor.advisor | Stránský, Miroslav | |
dc.contributor.author | Kubecová, Monika | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T13:52:31Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T13:52:31Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2016-08-17 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34595 | |
dc.description.abstract | Obsah bakalářská práce je věnován problematice onemocnění zvanému osteoporóza. V teoretické části práce krátce popisuji anatomii a fyziologii kosti, dále pak definuji co to osteoporóza znamená, jaké jsou její rizikové faktory, jaký je její výskyt v populaci a především se věnuji souvislosti výživy s prevencí a léčbou tohoto onemocnění. V prevenci zdůrazňuji důležitost vápníku, jeho potravinových zdrojů a ostatním významným prvkům spjatých s osteoporózou, jako například vitaminu D. V léčbě osteoporózy je pak klíčovou kapitolou suplementace. V praktické části mé bakalářské práce bylo za cíl zodpovědět si otázku znalosti žen v prevenci osteoporózy a také to, jaké je chování žen v rámci její prevence z nutričního pohledu. Kvantitativní část výzkumu byla provedena dotazníkovým šetřením. Dotazník v tištěné podobě jsem rozdala 74 ženám ve věku 50 90 let. Ženy jsem následně rozdělila do dvou věkových kategorií, od 50 do 70 let a od 71 do 90 let. Výsledek každé otázky jsem za pomoci programu Microsoft Excel 2007 zpracovala do grafu. Pro kvalitativní část výzkumu mi dvě ženy zapisovaly do zadaných záznamových archů své týdenní stravovací zvyklosti. Tyto zvyklosti jsem za pomoci nutričního programu Nutriservis následně vyhodnotila, především mě zajímal obsah vápníku. Podle výsledků výzkumu přijímá většina žen nedostatečné množství vápníku. Z výzkumu také vyplývá, že neznají správné denní množství mléka a mléčných výrobků, neboť udávaly jako dostatečnou porci jeden nebo dva mléčné výrobky denně. | cze |
dc.format | 68 s.(113 043 znaků) | |
dc.format | 68 s.(113 043 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | osteoporóza | cze |
dc.subject | kost | cze |
dc.subject | zlomenina | cze |
dc.subject | vápník | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | osteoporosis | eng |
dc.subject | bone | eng |
dc.subject | fracture | eng |
dc.subject | calcium | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.title | Osteoporóza prevence a léčba výživou | cze |
dc.title.alternative | Osteoporosis - prevention and treatment of nutrition | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 47003 | |
dc.description.abstract-translated | The theme of the bachelor thesis is devoted to the issue of a disease called osteoporosis. In the theoretical part, I briefly describe the anatomy and physiology of bone, then I define what osteoporosis is, what are the risk factors, what is its incidence in the population and primarily I deal with the connection of nutrition and the prevention and treatment of the disease. The prevention emphasizes the importance of calcium, its food sources and other important elements associated with osteoporosis, such as vitamin D. The chapter concerning supplementation is crucial in the treatment of osteoporosis. In the practical part of my bachelor thesis, there was aimed to answer the questions on women's knowledge in the prevention of osteoporosis, and the behaviour of women in the prevention of nutritional perspective. The quantitative part of the survey was conducted by the questionnaires. I distributed the questionnaire in printed form to 74 women aged from 50 to 90 years. Then, I divided these women into two age categories, from 50 to 70 years and from 71 to 90 years. I have compiled the outcome of each question into a chart with the help of Microsoft Excel 2007. For the qualitative part of the research, two women wrote down their weekly eating habits into the record sheets. These practices were analysed with the help of a nutrition program Nutriservis, especially, I was interested in calcium content. According to the research results, most women have lack of calcium intake. The research also implies that they do not know the correct daily amounts of milk and dairy products, because they said that a reasonable portion is one or two dairy products a day. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-14 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Toms, Miroslav | |