• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Osteoporóza prevence a léčba výživou

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (2.445Mb)
    Posudek vedoucího práce (427.7Kb)
    Posudek oponenta práce (555.2Kb)
    Průběh obhajoby práce (301.9Kb)
    Datum
    2017
    Autor
    Kubecová, Monika
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Obsah bakalářská práce je věnován problematice onemocnění zvanému osteoporóza. V teoretické části práce krátce popisuji anatomii a fyziologii kosti, dále pak definuji co to osteoporóza znamená, jaké jsou její rizikové faktory, jaký je její výskyt v populaci a především se věnuji souvislosti výživy s prevencí a léčbou tohoto onemocnění. V prevenci zdůrazňuji důležitost vápníku, jeho potravinových zdrojů a ostatním významným prvkům spjatých s osteoporózou, jako například vitaminu D. V léčbě osteoporózy je pak klíčovou kapitolou suplementace. V praktické části mé bakalářské práce bylo za cíl zodpovědět si otázku znalosti žen v prevenci osteoporózy a také to, jaké je chování žen v rámci její prevence z nutričního pohledu. Kvantitativní část výzkumu byla provedena dotazníkovým šetřením. Dotazník v tištěné podobě jsem rozdala 74 ženám ve věku 50 90 let. Ženy jsem následně rozdělila do dvou věkových kategorií, od 50 do 70 let a od 71 do 90 let. Výsledek každé otázky jsem za pomoci programu Microsoft Excel 2007 zpracovala do grafu. Pro kvalitativní část výzkumu mi dvě ženy zapisovaly do zadaných záznamových archů své týdenní stravovací zvyklosti. Tyto zvyklosti jsem za pomoci nutričního programu Nutriservis následně vyhodnotila, především mě zajímal obsah vápníku. Podle výsledků výzkumu přijímá většina žen nedostatečné množství vápníku. Z výzkumu také vyplývá, že neznají správné denní množství mléka a mléčných výrobků, neboť udávaly jako dostatečnou porci jeden nebo dva mléčné výrobky denně.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34595
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV