Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorKovačiková, Lenkacze
dc.contributor.authorTrojánková, Olgacze
dc.contributor.authorMeduna, Petrcze
dc.contributor.authorStarec, Petrcze
dc.contributor.authorBurian, Martincze
dc.contributor.authorČiháková, Jarmilacze
dc.contributor.authorFrolík, Jancze
dc.date.accessioned2021-03-04T17:49:16Z
dc.date.available2021-03-04T17:49:16Z
dc.date.issued2019cze
dc.identifier.issn0323-1267cze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/687
dc.description.abstractSoubory zvířecích kostí a zubů datované do 8. až 14. století byly shromážděny při archeologických výzkumech na několika místech Prahy (Pražský hrad, Malá Strana a Staré Město). Získaný osteologický materiál představuje odpad vznikající převážně při úpravě a konzumaci masa. Jeho detailní vyhodnocení se zaměřením na druhové složení, úmrtní věk a pohlaví zvířat přináší bližší informace nejen o složení stravy a kvalitě masa, ale i využívání dalších živočišných produktů. Porovnáním více souborů na prostorové a časové úrovni jsme se pokusili lépe porozumět trendům v hospodaření se zvířaty a spotřebě jejich produktů v prostoru středověké Prahy.cze
dc.formatp. 529–552cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherArcheologický ústav AV ČRcze
dc.relation.ispartofArcheologické rozhledy, volume LXXI, issue: 3cze
dc.subjectzvířecí kosterní pozůstatky, středověk, konzumace, živočišná produkce, Prahacze
dc.subjectanimal skeletal remains, Middle Ages, consumption, animal production, Pragueeng
dc.titleTrendy v konzumaci masa a dalších živočišných produktů ve středověké Prazecze
dc.title.alternativeTrends in the consumption of meat and other animal products in medieval Prague and other animal products in medieval Pragueeng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43885511cze
dc.description.abstract-translatedAssemblages of animal bones and teeth dated to the 8th–14th century AD were collected during archaeological excavations at several Prague locations (Prague Castle, Lesser Town and Old Town). The acquired osteological material is waste resulting mainly from the butchering and consumption of meat. A detailed evaluation of this material with a focus on the taxonomic representation, the slaughter age and the sex of the animals provides more detailed information on both the composition of the diet and the quality of meat, but also the use of other animal products. By means of a comparison of multiple assemblages on the spatial and temporal level, we attempted to gain a better understanding of the trends in animal husbandry and the consumption of their products in medieval Prague.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.relation.publisherversionhttp://www.arup.cas.cz/wp-content/uploads/2010/11/AR_3_2019_TEXT-cover_1-4.pdfcze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam