Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorBártová, Veronikacze
dc.contributor.authorBárta, Jancze
dc.contributor.authorJarošová, Markétacze
dc.contributor.authorKopecký, Jiřícze
dc.date.accessioned2021-03-04T17:43:55Z
dc.date.available2021-03-04T17:43:55Z
dc.date.issued2019cze
dc.identifier.issn0139-6013cze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/635
dc.description.abstractVýliskové mouky čtyř druhů olejnin (len setý, konopí seté, tykev olejná, ostropestřec mariánský) byly analyzovány z hlediska obsahu polyfenolových látek a antioxidační aktivity. Hodnoceny byly rozemleté výlisky a mouky rozdělené proséváním do velikostních frakcí nad a pod 250 μm. Nejnižší úroveň obsahu polyfenolů i hodnoty antioxidační aktivity byla stanovena ve výliscích tykve olejné, kde také nebyl zjištěn průkazný rozdíl v uvedených charakteristikách v rámci přípravy mouk. U ostatních hodnocených druhů měla velikostní frakce mouky nad 250 μm nejvyšší hodnotu obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity. Nejvyšší obsah polyfenolových látek a antioxidační aktivita byla stanovena u všech třech variant přípravy mouky z výlisků ostropestřce mariánského. Velmi vysoké hodnoty obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity byly u tohoto druhu zaznamenány zejména u frakce nad 250 μm - obsah polyfenolových látek byl na úrovni 42,18 mg ekvivalent gallové kyseliny/g sušiny a hodnota antioxidační aktivity (ABTS analýza) byla 111 mg ekvivalent askorbové kyseliny/ g sušiny.cze
dc.formatp. 407 - 412cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherProfi Press s.r.o.cze
dc.relation.ispartofÚroda, volume 12, issue: LXVIIcze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectpolyfenolové látkycze
dc.subjectlen setýcze
dc.subjectkonopí setécze
dc.subjecttykev olejnácze
dc.subjectostropestřec mariánskýcze
dc.subjectantioxidant aktivityeng
dc.subjectpolyfenolic compoundseng
dc.subjectflaxeng
dc.subjecthempeng
dc.subjectoil pumpkineng
dc.subjectmilk thistleeng
dc.titleAntioxidační potenciál mouk připravených z výlisků vybrané skupiny olejnincze
dc.title.alternativeAntioxidant potential of meals prepared from cakes of chosen oilseed specieseng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43885071cze
dc.description.abstract-translatedMeal samples prepared from cakes of four oilseed species (flax, hemp, oil pumpkin, milk thistle) were analysed for polyphenol contents and antioxidant activities. We evaluated pulverized cakes and meals prepared by sieving into two size fraction – below and under 250 μm. The lowest values of polyphenolic matters and antioxidant activity was evaluated for cakes of oil pumpkin. No significant variability was found for different methods of meals preparation in polyphenolic matters content and antioxidant activity. The meal size fraction under 250 μm contained the highest value of polyphenolic matters and showed the highest antioxidant activity in the case of other evaluated species. The highest content of polyphenolic matters and the highest antioxidant activity were evaluated for milk thistle in the case of all three variants of meal preparation. Very high values were showed for this species in the case of meal variant under 250 μm – content of polyphenolic matters was 42.18 mg GAE/g dry matter and antioxidant activity (ABTS) was 111 mg AAE/ g dry matter.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.relation.publisherversionhttps://digi.profipress.cz/katalog/detail/urodacze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam