dc.contributor.author | Hejna, Ondřej | cze |
dc.contributor.author | Kopecký, Pavel | cze |
dc.contributor.author | Čurn, Vladislav | cze |
dc.date.accessioned | 2021-03-04T17:43:43Z | |
dc.date.available | 2021-03-04T17:43:43Z | |
dc.date.issued | 2019 | cze |
dc.identifier.issn | 0139-6013 | cze |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/633 | |
dc.description.abstract | Nádorovitost košťálovin je jednou z nejvíce ohrožujících nemocí brukvovitých plodin u nás i ve světě. Původcem této choroby, Plasmodiophora brassicae, je velmi odolný patogen, jehož dlouhodobá perzistence dormantních spor na infikovaném území představuje dlouhotrvající problém. V této práci byla otestována skupina 43 vytipovaných brukvovitých zelenin a pícnin k náchylnosti na toto onemocnění. Výsledek hodnocení ukázal rezistenci u 49 procent zástupců. Největší zastoupení odolných odrůd (16 z 21) představovaly odrůdy kořenových zelenin tuřínů. Rezistence u ostatních typů brukvovitých zelenin a pícnin byla vzácná. Odolné genotypy mohou velice dobře sloužit jako výchozí šlechtitelský materiál při šlechtění proti tomuto onemocnění. | cze |
dc.format | p. 121 - 123 | cze |
dc.language.iso | cze | cze |
dc.publisher | Profi Press s.r.o. | cze |
dc.relation.ispartof | Úroda, volume 12, issue: LXVII | cze |
dc.subject | nádorovitost | cze |
dc.subject | nádorovka | cze |
dc.subject | Plasmodiophora brassicae | cze |
dc.subject | rezistence | cze |
dc.subject | clubroot | eng |
dc.subject | Plasmodiophora brassicae | eng |
dc.subject | resistance | eng |
dc.title | HLEDÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ REZISTENCE K NÁDOROVITOSTI KOŠŤÁLOVIN | cze |
dc.title.alternative | Identify of genetic resources of resistance to clubroot | eng |
dc.type | article | cze |
dc.identifier.obd | 43885070 | cze |
dc.description.abstract-translated | Clubroot is one of the most threatening diseases of cruciferous crops worldwide including the Czech Republic. The cause of this disease Plasmodiophora brassicae is a highly resistant pathogen. Its long-term persistence of dormant spores in infected areas is a long-standing problem. A group of 43 selected cruciferous vegetables and fodder was tested for susceptibility to this disease. The result of this study showed resistance in 49 percent of the tested genotypes. The largest proportion of resistant varieties 16 out of 21 were germplasm of turnip root vegetables. Resistance was rare in other types of vegetables and fodder. Resistant genotypes can serve as starting material for breeding against this disease. | eng |
dc.peerreviewed | yes | cze |
dc.publicationstatus | postprint | cze |
dc.relation.publisherversion | https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda | cze |