Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorBárta, Jancze
dc.contributor.authorJarošová, Markétacze
dc.contributor.authorBártová, Veronikacze
dc.contributor.authorŠvajner, Josefcze
dc.date.accessioned2021-03-04T17:43:31Z
dc.date.available2021-03-04T17:43:31Z
dc.date.issued2019cze
dc.identifier.issn0139-6013cze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/632
dc.description.abstractVýlisky semen lnu resp. nažek konopí (získané z lisování olejů) byly upraveny na tři druhy práškových materiálu – výliskovou mouku (M), frakce mouky s velikostními částicemi menšími než 250 μm (F) a bílkovinný koncentrát (K) získaný isoelektrickým srážením. Získané prášky se u obou druhů lišily v obsahu vstupních komponent. Stupeň zpracování ve směru M – F – K vedl u materiálů obou olejnatých druhů k postupnému zvýšení obsahu dusíkatých látek: 28,46 – 33,71 – 63,47 % pro len a 28,25 – 45,62 – 67,81 % pro konopí. Výlisková mouka lnu i konopí má v porovnání s vyššími stupni zpracování vyšší obsah celkový polyfenolů a vyšší antioxidační aktivitu. Výlisková mouka má také vyšší schopnost vázat vodu, naopak vazba tuku byla nejvyšší u bílkovinných koncentrátů obou druhů. Lněná výlisková mouka vázala výrazně více vody než konopná mouka, lněný bílkovinný koncentrát vázal výrazně více tuku než konopný koncentrát.cze
dc.formatp. 93 - 100cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherProfi Press s.r.o.cze
dc.relation.ispartofÚroda, volume 12, issue: LXVIIcze
dc.subjectlencze
dc.subjectkonopícze
dc.subjectmoukacze
dc.subjectbílkovinný koncentrátcze
dc.subjectobsah bílkovincze
dc.subjectfunkční vlastnosticze
dc.subjectflaxeng
dc.subjecthempeng
dc.subjectmealeng
dc.subjectprotein concentrateeng
dc.subjectprotein contenteng
dc.subjectfunctional propertieseng
dc.titleVÝLISKY SEMEN LNU A KONOPÍ A JEJICH ZPRACOVÁNÍ NA MOUKY A BÍLKOVINNÉ KONCENTRÁTYcze
dc.title.alternativeFlaxseed and Hempseed cakes and their processing into meals and protein concentrateseng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43885069cze
dc.description.abstract-translatedOilseed cakes, obtained during oils extraction from flax and hemp seeds, were modified to three types of powder material – cakes meal (M), fraction of meal with particle of size below 250 μm (F) and protein concentrate (K) obtained by using isoelectric precipitation. Obtained powders varied in contents of basic components. Processing of oilseed cakes in direction M-F-K resulted in the case of both oilseed species to graduate increasing of N matters: 28.46-33.71-63.47% for flax and 28.25-45.62-67.81 % for hemp. Flax and hemp meal had higher level of polyphenolic matters and antioxidant activity in comparison with other variants of oilseed cakes processing. The meal had also higher ability for water holding capacity, however, oil holding capacity was examined on higher level for both species protein concentrates. Flax meal hold significantly higher amount of water than hemp meal and flax protein concentrate hold significantly higher amount of oil than hemp concentrate.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.relation.publisherversionhttps://digi.profipress.cz/katalog/detail/urodacze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam