dc.contributor.author | Bárta, Jan | cze |
dc.contributor.author | Jarošová, Markéta | cze |
dc.contributor.author | Bártová, Veronika | cze |
dc.contributor.author | Švajner, Josef | cze |
dc.date.accessioned | 2021-03-04T17:43:31Z | |
dc.date.available | 2021-03-04T17:43:31Z | |
dc.date.issued | 2019 | cze |
dc.identifier.issn | 0139-6013 | cze |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/632 | |
dc.description.abstract | Výlisky semen lnu resp. nažek konopí (získané z lisování olejů) byly upraveny na tři druhy práškových materiálu – výliskovou mouku (M), frakce mouky s velikostními částicemi menšími než 250 μm (F) a bílkovinný koncentrát (K) získaný isoelektrickým srážením. Získané prášky se u obou druhů lišily v obsahu vstupních komponent. Stupeň zpracování ve směru M – F – K vedl u materiálů obou olejnatých druhů k postupnému zvýšení obsahu dusíkatých látek: 28,46 – 33,71 – 63,47 % pro len a 28,25 – 45,62 – 67,81 % pro konopí. Výlisková mouka lnu i konopí má v porovnání s vyššími stupni zpracování vyšší obsah celkový polyfenolů a vyšší antioxidační aktivitu. Výlisková mouka má také vyšší schopnost vázat vodu, naopak vazba tuku byla nejvyšší u bílkovinných koncentrátů obou druhů. Lněná výlisková mouka vázala výrazně více vody než konopná mouka, lněný bílkovinný koncentrát vázal výrazně více tuku než konopný koncentrát. | cze |
dc.format | p. 93 - 100 | cze |
dc.language.iso | cze | cze |
dc.publisher | Profi Press s.r.o. | cze |
dc.relation.ispartof | Úroda, volume 12, issue: LXVII | cze |
dc.subject | len | cze |
dc.subject | konopí | cze |
dc.subject | mouka | cze |
dc.subject | bílkovinný koncentrát | cze |
dc.subject | obsah bílkovin | cze |
dc.subject | funkční vlastnosti | cze |
dc.subject | flax | eng |
dc.subject | hemp | eng |
dc.subject | meal | eng |
dc.subject | protein concentrate | eng |
dc.subject | protein content | eng |
dc.subject | functional properties | eng |
dc.title | VÝLISKY SEMEN LNU A KONOPÍ A JEJICH ZPRACOVÁNÍ NA MOUKY A BÍLKOVINNÉ KONCENTRÁTY | cze |
dc.title.alternative | Flaxseed and Hempseed cakes and their processing into meals and protein concentrates | eng |
dc.type | article | cze |
dc.identifier.obd | 43885069 | cze |
dc.description.abstract-translated | Oilseed cakes, obtained during oils extraction from flax and hemp seeds, were modified to three types of powder material – cakes meal (M), fraction of meal with particle of size below 250 μm (F) and protein concentrate (K) obtained by using isoelectric precipitation. Obtained powders varied in contents of basic components. Processing of oilseed cakes in direction M-F-K resulted in the case of both oilseed species to graduate increasing of N matters: 28.46-33.71-63.47% for flax and 28.25-45.62-67.81 % for hemp. Flax and hemp meal had higher level of polyphenolic matters and antioxidant activity in comparison with other variants of oilseed cakes processing. The meal had also higher ability for water holding capacity, however, oil holding capacity was examined on higher level for both species protein concentrates. Flax meal hold significantly higher amount of water than hemp meal and flax protein concentrate hold significantly higher amount of oil than hemp concentrate. | eng |
dc.peerreviewed | yes | cze |
dc.publicationstatus | postprint | cze |
dc.relation.publisherversion | https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda | cze |