Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZimmelová, Petra
dc.contributor.authorStaňková, Simona
dc.date.accessioned2022-03-09T07:28:58Z
dc.date.available2022-03-09T07:28:58Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39461
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo zhodnotit, zda má na výživový stav pacientů s Alzheimerovou demencí vliv způsob péče. Metodou kvalitativního výzkumu jsem porovnávala 5 klientů s Alzheimerovou demencí z Domova pro seniory ve Velkém Meziříčí s 5 seniory s Alzheimerovou demencí v domácí péči. Použila jsem jak polostrukturované rozhovory se zdravotními sestrami, pečovatelkami v sociálním zařízení a pečujícími v domácím prostředí tak dotazníky zjišťující míru soběstačnosti nemocného, riziko malnutrice a pečovatelskou zátěž. Součástí bylo také týdenní zaznamenávání příjmu stravy a tekutin, jež jsem následně zadala do aplikace Nutriservis pro zjištění množství přijaté energie, živin a tekutin. U každého jedince jsem na základě BMI a dalších údajů vypočítala jejich energetickou potřebu a potřebu živin, což jsem poté porovnala s výslednými hodnotami jejich jídelníčku v Nutriservisu. Z výzkumu je patrné, že je kvalita jídelníčků lepší v sociálním zařízení, což může být díky přítomnosti nutričního terapeuta, jež plánuje jídelníčky a pravidelně kontroluje stav výživy klientů. V domácí péči je strava více monotónní a často nedostatečná. Důvodem může být malá informovanost o důležitosti správného stravování či vytíženost pečujících. Výsledné hodnoty z Nutriservisu jsou více v mezích normy u klientů v Domově pro seniory ve Velkém Meziříčí, avšak u obou souborů nacházíme problém s nedostatečným příjmem tekutin a vlákniny. Z rozhovorů jsem dospěla k závěru, že většina dotazovaných nevidí souvislost mezi AD a stravováním. Kontrola u stravování je však nutná téměř u všech sledovaných. K domácí péči se přiklání převážná většina dotazovaných. Tato práce by mohla být přínosem pro pečující o seniory s demencí v domácím prostředí, jakožto ukázka toho, že správná výživa může pozitivně ovlivnit zdraví seniora či pro sociální zařízení bez nutričního terapeuta, aby upozornila na důležitost skladby jídelníčku.cze
dc.format78 s.
dc.format78 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAlzheimerova demencecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectseniorcze
dc.subjectsociální zařízenícze
dc.subjectdomácí péčecze
dc.subjectAlzheimer's Diseaseeng
dc.subjectnourishmenteng
dc.subjectpatientseng
dc.subjectnursing homeseng
dc.subjecthomecareeng
dc.titleVýživa seniorů s Alzheimerovou demencícze
dc.title.alternativeNutrition of seniors with Alzheimer's dementiaeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54749
dc.description.abstract-translatedThe aim of the bachelor thesis is to evaluate, whether the nutrition state of the patients suffering Alzheimer's Disease is influenced by care provided. Using the qualitative research method, five patients suffering Alzheimer's disease from nursing home Velke Mezirici were compared to five patients suffering the same disease being provided home care. Semi-structured dialogues with nurses in nursing homes were used as well as dialogues with the nurses providing homecare. The aim was to elicit the level of patients' self-sufficiency, the chance of malnourishment and caregivers' burden. Another part was one-week recording of the food and liquids intake, which was consequently put in the NUTRISERVIS application to find out the amount of energy, nutrients and liquids intaking. Based on the BMI, the energy value and nutrients need were counted by every patient and the results were later compared to the results provided by NUTRISERVIS application. The research proves that the quality of the menus is usually better in nursing homes, which is caused by the nutrition specialist and planning the menus in advance as well as checking the patients' nourishment. By patients treated in the homecare, the menus are usually monotonous and not satisfactory. The reason seems to be not enough information about the importance of balanced menus or the lack of time of caregivers. The limits according to the NUTRISERVIS application are closer to the predetermined limits in nursing home Velke Mezirici. However, both by the nursing home and by the homecare there is a problem with the intake of both fluids and fiber. Based on the interviews done, it is obvious that most the participants do not take the link between Alzheimer's Disease and the nourishment into account. Having the menus regularly checked, however, is necessary by all the patients. What is more, homecare is preferred by the most of the patients that were asked. The thesis should be beneficial for homecare patients' caretakers. At the same time, it proves that the correct nourishment and menu making might have a positive effect on patients' well-being. The results provided should be taken into consideration by the nursing homes as well.eng
dc.date.accepted2018-06-15
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeStřítecká, Hana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam