• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Výživa pacientů s ileostomií

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (886.3Kb)
    Posudek vedoucího práce (477.1Kb)
    Posudek oponenta práce (554.3Kb)
    Průběh obhajoby práce (342.6Kb)
    Datum
    2018
    Autor
    Votavová, Markéta
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat stav výživy u pacientů s ileostomií a jejich stravovací preference a omezení. Výzkumný soubor se skládal z 11 dospělých respondentů, z nichž 9 respondentů mělo ileostomii, 1 žena měla kolostomii a 1 žena měla jejunostomii. Výzkum byl zpracován kvalitativně formou řízeného rozhovoru, záznamu týdenního jídelníčku a antropometrického měření (BMI, obvod paže a obvod pasu). Pro rozhovor bylo připraveno 48 otázek zaměřených na osobní údaje, stravovací zvyklosti a konzumaci jednotlivých druhů nápojů a potravin. Zaznamenané odpovědi byly doslovně přepsány a poté vyhodnoceny individuálně u každého respondenta. Pro respondenty byly vypracovány formuláře pro záznam jídelníčku, které byly po vyplnění zpracovány v programu Nutriservis. Zjištěné průměrné výživové hodnoty byly porovnány s doporučenou denní potřebou energie a živin. Většina respondentů měla v jídelníčku nedostatek energie i živin. Hodnoty BMI ukázaly, že většina respondentů má nadváhu nebo obezitu prvního stupně a hodnoty obvodu pasu ukazovaly u většiny respondentů vysoké riziko kardiovaskulárního onemocnění. Podle hodnot obvodu paže nebylo zjištěno riziko malnutrice u žádného respondenta. Z odpovědí vyplynulo, že stravování u ileostomie je zcela individuální a neexistuje striktní dietní režim. Velký vliv na stravování měly osobní chuťové preference, doba od operace a příčina ileostomie. Výsledky tohoto výzkumu by mohly sloužit pracovníkům ve zdravotnických zařízeních k informování pacientů s ileostomií, ale především by mohly být výsledky využity samotnými pacienty, kteří by se tak mohli lépe zorientovat ve stravování a tím předejít možnému vzniku zdravotních komplikací.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39457
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV