Výživa pacientů s ileostomií
Abstrakt
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat stav výživy u pacientů s ileostomií a jejich stravovací preference a omezení. Výzkumný soubor se skládal z 11 dospělých respondentů, z nichž 9 respondentů mělo ileostomii, 1 žena měla kolostomii a 1 žena měla jejunostomii. Výzkum byl zpracován kvalitativně formou řízeného rozhovoru, záznamu týdenního jídelníčku a antropometrického měření (BMI, obvod paže a obvod pasu). Pro rozhovor bylo připraveno 48 otázek zaměřených na osobní údaje, stravovací zvyklosti a konzumaci jednotlivých druhů nápojů a potravin. Zaznamenané odpovědi byly doslovně přepsány a poté vyhodnoceny individuálně u každého respondenta. Pro respondenty byly vypracovány formuláře pro záznam jídelníčku, které byly po vyplnění zpracovány v programu Nutriservis. Zjištěné průměrné výživové hodnoty byly porovnány s doporučenou denní potřebou energie a živin. Většina respondentů měla v jídelníčku nedostatek energie i živin. Hodnoty BMI ukázaly, že většina respondentů má nadváhu nebo obezitu prvního stupně a hodnoty obvodu pasu ukazovaly u většiny respondentů vysoké riziko kardiovaskulárního onemocnění. Podle hodnot obvodu paže nebylo zjištěno riziko malnutrice u žádného respondenta. Z odpovědí vyplynulo, že stravování u ileostomie je zcela individuální a neexistuje striktní dietní režim. Velký vliv na stravování měly osobní chuťové preference, doba od operace a příčina ileostomie. Výsledky tohoto výzkumu by mohly sloužit pracovníkům ve zdravotnických zařízeních k informování pacientů s ileostomií, ale především by mohly být výsledky využity samotnými pacienty, kteří by se tak mohli lépe zorientovat ve stravování a tím předejít možnému vzniku zdravotních komplikací.