dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Valentová, Lucie | |
dc.date.accessioned | 2022-03-09T07:26:05Z | |
dc.date.available | 2022-03-09T07:26:05Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-05-04 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39362 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce je zaměřena na stravování pacientů, kteří trpí hypercholesterolémií. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak se stravují pacienti s hypercholesterolémií a jaký účinek má změna stravovacích zvyklostí na hladinu cholesterolu.
Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje základní složky potravy a cholesterol, charakteristiku onemocnění hypercholesterolémie, její rozdělení, rizikové faktory, které ovlivňují její vznik, možnosti léčby a prevenci daného onemocnění. Jsou v ní rozebírány vlivy jednotlivých složek potravy na hladinu cholesterolu a dietní opatření ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Na závěr teoretické části je popsána ateroskleróza, která je s hypercholesterolémií úzce spjata.
Praktická část byla vytvořena formou kvalitativního výzkumu, pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory byly vedeny se šesti pacienty trpícími hypercholesterolémií, kterým byla zjištěna koncentrace cholesterolu v krvi. Následně si pacienti měli zapisovat svůj jídelníček po dobu jednoho týdne. Jídelníčky jsem zadala do programu "Nutriservis Profesional", který mi pomohl je vyhodnotit, díky čemuž jsem zjistila průměrný příjem cholesterolu ve stravě pacientů. Dále jsem každému pacientovi předložila doporučení, dle kterého by se měl stravovat v následujících šesti měsících. Po uplynulé době byli pacienti vyzváni, aby šli na kontrolu hladiny cholesterolu, což mi pomohlo zjistit, vliv diety na hladinu cholesterolu.
Z výsledků výzkumu je vidět, že při dodržování diety a zařazení pohybu do běžného života, se pacientům daří snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Můžeme si všimnout, že většina pacientů překračovala doporučenou denní dávku cholesterolu, která je 300 mg na den.
Bakalářská práce může sloužit jako výukový materiál pro pacienty, kteří trpí hypercholesterolémií, ale také může zvýšit informovanost o problematice této choroby. | cze |
dc.format | 71 s. | |
dc.format | 71 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | cholesterol | cze |
dc.subject | hypercholesterolémie | cze |
dc.subject | nutriční terapie | cze |
dc.subject | dieta při hypercholesterolémii | cze |
dc.subject | ateroskleróza | cze |
dc.subject | cholesterol | eng |
dc.subject | hypercholesterolemia | eng |
dc.subject | nutritional therapy | eng |
dc.subject | hypercholesterolemia diet | eng |
dc.subject | atherosclerosis | eng |
dc.title | Stravování pacientů s hypercholesterolémií | cze |
dc.title.alternative | Alimentation of hypercholesterolemic patients | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 54435 | |
dc.description.abstract-translated | The Bachelor thesis is focused on eating of patients suffering from hypercholesterolemia. The main goal of Bachelor thesis was to find out how patients with hypercholesterolemia eat and what impact to the cholesterol level does the change of eating habits have.
The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes the basic food ingredients, cholesterol and characteristics of hypercholesterolemia, its types, risk factors influencing its development, treatment options and prevention of the illness. It deals with the influence of individual food ingredients to cholesterol level and diet measures to decrease cholesterol level in blood. In conclusion the theoretical part describes atherosclerosis, which is closely related to hypercholesterolemia.
The practical part was created by a qualitative research using semi-structured interviews. Interviews were lead with six patients suffering from hypercholesterolemia with high concentration of cholesterol in blood. Then the patients were instructed to record their menus for one week. I entered these menus into "Nutriservis Professional" program, which helped me evaluate them and thanks to this I was able to determine the average cholesterol intake in a patient's diet. Then I gave the patients a diet recommendation they should follow for the next six months. After this period, patients were asked to check their cholesterol level again, which helped me to find out the influence of the diet to level of cholesterol.
It can be seen from the results of the research that in case the diet is kept, and a physical activity is included into a normal life, the patients can successfully decrease cholesterol level in blood. We can notice that most patients exceeded the recommended 300mg daily dose of cholesterol.
The Bachelor thesis can serve as a teaching material for patients suffering from hypercholesterolemia, but it can also serve to increase knowledge about this disease. | eng |
dc.date.accepted | 2018-06-15 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Pokorná, Jitka | |