Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorMičulková, Barbora
dc.date.accessioned2022-03-09T07:25:58Z
dc.date.available2022-03-09T07:25:58Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39357
dc.description.abstractJe všeobecně známo, že příjem soli v civilizovaných zemích v současnosti mnohonásobně převyšuje doporučené množství, které Světová zdravotnická organizace stanovila na méně než 5 g za den. V České republice je tato dávka překračována až trojnásobně. Cílem bakalářské práce je zhodnotit množství soli v obědech školních dětí ve školních jídelnách vzhledem k současným výživovým doporučením. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje významu sodíku a soli ve stravě člověka, doporučeným dávkám soli pro dospělé a děti a komplikacím při jejím nadměrném příjmu. Dále se práce zaměřuje na výskyt soli v potravinách, redukci soli v jídelníčku a na výživu dětí. V praktické části jsem spolupracovala s pěti školními jídelnami v Českých Budějovicích, které mi poskytly týdenní jídelníčky spolu s výčtem surovin a odvažovaným množstvím soli použité při vaření jednotlivých obědů. Obsah sodíku vyhodnotila aplikace Nutriservis Profesional, do které jsem vkládala suroviny, z nichž se obědy vařily. Dle rovnice jsem množství sodíku převedla na množství soli, ke které jsem dále přičetla sůl přidanou do jedné průměrné porce podávané ve školní jídelně. Celkovou dávku soli jsem porovnávala s hodnotou 1,75 g, která měla být v obědě obsažena. Z výsledných hodnot zpracovaných do tabulek se slovním hodnocením vyplývá, že všechny školní jídelny výzkumného souboru překročily doporučovanou hranici soli ve všech sledovaných dnech. Ke skupinám potravin, které svým vysokým obsahem soli značně ovlivnily výslednou hodnotu, řadíme pekárenské výrobky, sýry a masné výrobky. Je potřeba věnovat větší pozornost danému tématu ze strany rodičů i školních jídelen.cze
dc.format88 s. (115 140 znaků)
dc.format88 s. (115 140 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsůlcze
dc.subjectsodíkcze
dc.subjecthypertenzecze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectredukce solicze
dc.subjectvýživa dětícze
dc.subjectškolní stravovánícze
dc.subjectsalteng
dc.subjectsodiumeng
dc.subjecthypertensioneng
dc.subjectobesityeng
dc.subjectsalt reductioneng
dc.subjectchildren´s dieteng
dc.subjectschool feedingeng
dc.titlePříjem soli ve stravě školních dětícze
dc.title.alternativeThe salt intake in school children´s dieteng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54429
dc.description.abstract-translatedIt is generally known that the intake of salt in civilized countries has been currently multiple times exceeding the recommended amount that was set by the World Health Organization to less than 5 grams per a day. In Czech Republic this dose has been exceeded up to three times. The aim of this bachelor thesis is to evaluate the amount of the salt in lunches at school cafeterias in regards to the current nutritional recommendations. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical part is about importance of sodium and salt in human diet, recommended amount of salt for adults and children, and complications related to its excessive intake. Furthermore it focuses on the occurrence of salt in food, the reduction of the salt in the diet and the nutrition of children. In the practical part I worked with five school canteens in České Budějovice, that provided me with weekly menus along with the list of raw materials and the quantity of salt used in individual lunches. The sodium content was evaluated by the Nutriservis Professional application, in which I inserted the raw materials the lunches were cooked from. According to the equation, I converted the amount of sodium to the amount of salt, added the amount of salt contained in average portion served at school canteens and compared the total amount to 1,7 grams, which is supposed to be in one portion. Based on the results of the verbal evaluation tables, all the school canteens of the research group exceeded the recommended salt limit in all the observed days. Groups of foods that have greatly influenced their high salt content include bakery products, cheeses and meat products. More attention needs to be paid to this subject, on the part of parents, and school canteens.eng
dc.date.accepted2018-06-15
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeJanda, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam