Výživa romské populace
Abstrakt
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy romské populace. Práce je dělená na dvě
části, část teoretickou a část praktickou.
Teoretická část se zabývá diferenciací romské populace a jejích jednotlivých skupin, dále pak
stravovacími návyky této minority včetně historicky daných návyků a tradičních pokrmů.
V posledním úseku teoretické části je popsán zdravotní stav romské populace, a to zejména
problematika nadváhy a obezity, která je s touto etnickou skupinou často spojena.
Cílem praktické části práce bylo zmapovat stravovací návyky vzorku romské populace a
zhodnotit jejich vliv na zdravotní stav respondentů.
Pro získání informací ke stanovené problematice jsem použila metodu kvalitativního výzkumu
strukturovaný rozhovor a záznamové šetření. Rozhovor jsem vedla s deseti respondenty
získaných metodou sněhové koule, kterým jsem následně ze zjištěných informací stanovila
hodnotu doporučeného denního příjmu energie a také jsem jim vysvětlila metodu
zaznamenávání jídelníčku. Zaznamenané jídelníčky jsem poté vyhodnotila v nutričním
software "Nutriservis Profesional" a reálný energetický příjem jsem porovnala s doporučeným
příjem energie za den. Dále jsem hodnotila celkové rozložení makroživin a také jsem
porovnávala způsob stravování s obecnými doporučeními pro racionální stravu. Tato
doporučení jsou uvedena v literatuře Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011 a dále
v publikaci "Zdravá třináctka" vydané Společností pro výživu, 2006.
Na problematiku výživy romské populace je třeba pohlížet komplexně a brát v potaz všechny
možné faktory, které způsob stravování ovlivňují, a to především faktory socioekonomické.
Základem je včasná edukace a intervence nutričního specialisty, která je v rámci řešení této
problematiky klíčová.