dc.contributor.advisor | Kohout, Pavel | |
dc.contributor.author | Holánová, Karolína | |
dc.date.accessioned | 2022-03-09T07:25:52Z | |
dc.date.available | 2022-03-09T07:25:52Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-05-04 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39353 | |
dc.description.abstract | V mé práci se zabývám výživou u osob trpící Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou a sleduji, jak tyto osoby dodržují pravidelnost a pestrost stravy.
V teoretické části se věnuji charakteristice Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy, jejich příznakům, komplikacím a léčbě. Významnou součástí práce je také strava a dietní doporučení pro období remise a relapsu.
V praktické části bylo provedeno kvalitativní šetření, které mělo dvě části. První část tvořily týdenní jídelníčky od každého respondenta a jejich propočty v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sledoval příjem základních živin, bílkovin, tuků, sacharidů, dále i celkový energetický příjem a množství přijaté vlákniny. Všichni respondenti byli edukováni, jak jídelníček zapisovat. Druhou část tvořily polostrukturované rozhovory. Rozhovor byl tvořen 20 otázkami týkající se stravování a příznaků, které doprovázejí tyto onemocnění. Respondenti byli do výzkumu vybíráni pomocí metody "sněhové koule". Celkový výzkumný soubor tvořilo 20 respondentů, avšak podmínky pro zařazení do výzkumného šetření splnilo respondentů šest. Z toho polovinu tvořily osoby, jak muži, tak ženy, s Crohnovou chorobou a polovinu s ulcerózní kolitidou.
Výsledky propočtů jídelníčků jsem dále zpracovala do přehledných tabulek a porovnávala s optimálními hodnotami pro každého respondenta. Rozhovory byly zpracovány a roztříděny do jednotlivých kategorií. | cze |
dc.format | 62 stran | |
dc.format | 62 stran | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Nespecifické střevní záněty | cze |
dc.subject | Crohnova choroba | cze |
dc.subject | ulcerózní kolitida | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | chronická onemocnění | cze |
dc.subject | Inflammatory bowel diseases | eng |
dc.subject | Crohn´s disease | eng |
dc.subject | ulcerative colitis | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | chronic disease | eng |
dc.title | Výživa u chronických onemocnění zažívacího traktu | cze |
dc.title.alternative | Nutrition in patients with chronic diseases of gastrointestinal tract | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 54424 | |
dc.description.abstract-translated | In my thesis I deal with the nutrition of people suffering from Crohn's disease and ulcerative colitis. I also observe, how these people abide by the regularity and diversity in nutrition.
In the theoretical part of the thesis I deal with the characteristics of Crohn's disease and ulcerative colitis, their symptoms, complications and treatment. Very important part of the thesis is also nutrition and diet recommendation for the periods of remission and relapse.
In the practical part, a qualitative research was made, which had two parts. The first part consisted of weekly menu of each respondent, its calculations in the Nutriservis Professional programme and subsequent evaluation. In each menu was tracked the intake of basic nutrients, proteins, fats, carbohydrates, as well as overall energy intake and the amount of fibers intake. All of the respondents were educated how to write the menu. The second part of the practical part of the thesis consisted of half-structured interviews. The interview consisted of 20 questions on the topic nutrition and symptoms following aforementioned diseases. The respondents were chosen for the research on the principle of "snowball" method. The whole research set consisted of 20 respondents, however the conditions for taking part in the research were fulfilled by only 6 respondents. Half of the set were people, both men a women, suffering from Crohn's disease and the second half were people suffering from ulcerative colitis.
I further elaborated on the results of the menu calculations and put them in coherent tables and compared them to the optimal numbers for each respondent. The results were processed and then divided into groups. | eng |
dc.date.accepted | 2018-06-15 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Jedličková, Simona | |