Nutriční prevence a léčba dekubitů u seniorů
Abstrakt
Bakalářská práce nazvaná Nutriční prevence a léčba dekubitů u seniorů se zabývá stavem výživy klientů v Domově pro seniory Máj České Budějovice a následnou nutriční intervencí u rizikových klientů.
Dekubity jsou onemocnění, které značně ovlivňuje jak nemocného klienta a ošetřující personál, tak ekonomickou stránku zdravotnického a sociálního zařízení. V minulosti představovaly dekubity velice závažné onemocnění, protože nebyly dostatečné vědomosti o původu jejich vzniku ani o možnostech jejich prevence a adekvátní léčbě. Lékaři byli přesvědčeni, že dekubitus vzniká spontánně a je známkou neodvratné smrti. Od konce 19. století se dekubitům věnovala větší pozornost a tak vznikla průmyslová výroba obvazů napuštěných fenolem k zlepšení hojení dekubitů, začalo se také využívat pasivní aktivizace pacienta a chirurgické léčení ran. V současné době je na trhu mnoho firem, které vyrábějí široké spektrum produktů a pomůcek ke snížení rizika vzniku dekubitů či jejich efektivní léčbě. Využívá se například pasivní a aktivní antidekubitní matrace, prostředky pro udržení vlhkého prostředí v ráně a v neposlední řadě přípravky enterální a parenterální výživy, které pomáhají lepšímu hojení ran.
Cílem práce bylo zmapovat, zda jsou v Domově pro seniory Máj České Budějovice klienti s rizikem vzniku dekubitů a poté zpracovat, jak probíhá u těchto klientů nutriční intervence.
Teoretická část práce shrnula dosavadní poznatky v oblasti prevence a léčby dekubitů. Nejprve byl charakterizován pojem dekubitus, poté popsáno rozdělení jednotlivých stupňů a hodnotících škál používaných pro hodnocení rizika či již vzniklých defektů. Dále jsou zde uvedeny faktory ovlivňující vznik dekubitů, možnosti prevence a nutriční prevence a léčba dekubitů. Jedna kapitola práce byla věnována projektu NutritionDay, který byl využit při sběru dat pro praktickou část výzkumu.
K vypracování praktické části byla použita kombinace metod kvantitativního a kvalitativního výzkumu. V první fázi výzkumu byl proveden screening v rámci NutritionDay v Domově pro seniory Máj České Budějovice. Z šetření vyplynulo, kolik klientů je rizikových z hlediska malnutrice, kolik jich již je malnutričních a u kolika z nich se vyskytují dekubity. Ve druhé fázi bylo pracováno již pouze s klienty, u kterých se vyskytovaly dekubity. Pro každého z klientů s dekubity byl vypočítán adekvátní denní příjem energie a základních živin. Poté byla nastavena nutriční podpora a byl zaznamenán jejich jídelníček, který byl vyhodnocen v programu Nutriservis Profesional a na základě toho bylo posouzeno, zda splňuje doporučené výživové hodnoty.
Výsledky bakalářské práce mohou využít ostatní nutriční terapeuti pro potřeby výuky či k dalšímu výzkumu.