Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorŠimoník, Ondřej
dc.date.accessioned2022-03-09T07:24:11Z
dc.date.available2022-03-09T07:24:11Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39267
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá deficity složek potravy při vegetariánství u dětí. Toto téma se stává více a více aktuálním, protože v současnosti se touto alternativní stravou stravuje větší část naší populace. Avšak důležité je uvědomit si, že tato strava sebou přináší i různá rizika, kromě všech účinků, které mají pozitivní vliv na organismus. A to zvláště v době růstu a vývinu mladého organismu, a nejvíce jsou tedy v ohrožení skupiny kojenců, malé děti a adolescenti. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat, které složky potravy jsou v deficitu při vegetariánství u dětí a mladiství. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: "Jaké živiny jsou v deficitu u dětí, které se živí jako vegetariáni?" a "Co děti vede k tomu, že se živí jako vegetariáni?" Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na definování základních pojmů jako je vegetariánství a jeho rozdělení, dále se zabývá riziky a přednostmi tohoto způsobu stravování a problematikou nedostatku makro a mikro nutrientů. Praktická část byla zpracována kvalitativním výzkumem. Výzkumný soubor tvořili 4 děti a mladiství. Pro výzkum bylo potřeba získat od dětí čtrnáctidenní jídelníček a zajistit odběr krve. Z odběrů krve byl zjištěn deficit a jídelníčky byly následně propočítány v programu Nutriservis. Výsledky výzkumu jsou prezentovány formou tabulek a slovního zhodnocení. Z výzkumu vyplývá, že při vegetariánství se nachází některé složky potravy v deficitu u všech vybraných respondentů a je potřeba rozšířit informovanost o dané problematice.cze
dc.format54 s.
dc.format54 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdeficitcze
dc.subjectživinycze
dc.subjectželezocze
dc.subjectvegetariánstvícze
dc.subjectalternativní stravovánícze
dc.subjectděticze
dc.subjectdeficiencyeng
dc.subjectnutrientseng
dc.subjectironeng
dc.subjectvegetarianismeng
dc.subjectalternative dietseng
dc.subjectkidseng
dc.titleDeficity živin při vegetariánství u dětícze
dc.title.alternativeNutrient deficiency in vegetarianism in childreneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag51219
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis deals with nutrient deficiencies in vegetarianism in children. This topic is becoming more and more important, because at present an ever increasing proportion eats in this manner. However, it is important to realize that this diet brings various risks in addition to all the effects that have a positive influence on organism. Especially during growth and evolution of young organism and groups of infants, young children and adolescents are threatened most. The objective of this bachelor thesis was to find out which nutrients are in deficiency in vegetarianism in children. There were two research questions formulated: "What nutrients are in deficiency in children, who eat a vegetarian diet?" and "What leads childern to eating a vegetarian diet?" The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical part focuses on the definition of basic concepts such as vegetarianism and its distribution. It also deals with the risks and preferences of this manner of eating and the problem of the lack of macro and micro nutrients. The practical part was processed using qualitative reseach. The focus group was consisted of 4 children. It was necessary to obtain for the reseach fourteen-day diet records from the children and provide blood sample. Nutrients were found in the blood samples, i. e. the nutrients that are in deficiency, and the diet records were further calculated in the Nutriservis program. The results of the survey are presented in charts and in textual evalution. The reseach shows that in vegetarianism we can find some nutrients in deficiency in all of my respondents and there is a need to increase awareness of that issue.eng
dc.date.accepted2018-09-13
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠebestianová, Štěpánka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam