dc.contributor.advisor | Hasoňová, Lucie | |
dc.contributor.author | Szabová, Martina | |
dc.date.accessioned | 2022-03-09T07:13:17Z | |
dc.date.available | 2022-03-09T07:13:17Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-04-20 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39186 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo stanovit celkové počty mikroorganismů a detekovat jednotlivé mikroorganismy pomocí hmotnostní spektrometrie. V období od června do prosince roku 2017 bylo celkem vyšetřeno 35 vzorků pasterizovaného mléka ze dvou mléčných automatů (Hodkovice, Suchdol). Pro porovnání byly vzorky rozděleny na odběr v teplejších (červen září) a chladnějších (říjen - prosinec) obdobích roku. V každém vzorku mléka byl stanoven celkový počet mikroorganismů a byla provedena detekce mikroorganismů pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF.
Celkové počty mikroorganismů se ve vyšetřovaném pasterizovaném mléce pohybovaly od 3,27 log KTJ/ml do 7,35 log KTJ/ml. Pomocí hmotnostní spektrometrie se ve vzorcích identifikovalo 210 mikroorganismů patřících do 20 čeledí grampozitivních i gramnegativních bakterií a jednoho zástupce eukaryotních mikroorganismů. Nejčastěji se identifikovatelní zástupci řadili do čeledi Enterobacteriaceae. | cze |
dc.format | 55 | |
dc.format | 55 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | pasterizované mléko | cze |
dc.subject | celkové počty mikroorganismů | cze |
dc.subject | MALDI-TOF | cze |
dc.subject | kontaminace mléka | cze |
dc.subject | pasteurized milk | eng |
dc.subject | total viable count | eng |
dc.subject | MALDI-TOF | eng |
dc.subject | milk contamination | eng |
dc.title | Detekce mikroorganismů v pasterizovaném mléce pomocí hmotnostní spektrometrie | cze |
dc.title.alternative | Detection of microorganisms in pasteurized milk by mass spectrometry | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 50607 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the study was to evaluate the total viable count and detects each microorganism by the use of mass spectroscopy.
In the period of June to December 2017 35 samples of pasteurized milk from two vending machines (Hodkovice, Suchdol) were tested. For comparison samples were divided to warmer season (June-Septemeber) and colder season (October-December) sampling. The total amount of microorganism was determined in each sample of milk and total viable count was estimated by the use of mass spectroscopy MALDI-TOF.
The total viable count in the tested pasteurized milk were from
3,27 log KTJ/ml up to 7,35 log KTJ/ml. The mass spectroscopy detected
210 microorganisms belonging to 20 families of gram-positive and gram-negative bacteria and one species of eukaryot organism. The most often identified species belong the Enterobacteriaceae family. | eng |
dc.date.accepted | 2018-06-13 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |