Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHasoňová, Lucie
dc.contributor.authorSzabová, Martina
dc.date.accessioned2022-03-09T07:13:17Z
dc.date.available2022-03-09T07:13:17Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39186
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo stanovit celkové počty mikroorganismů a detekovat jednotlivé mikroorganismy pomocí hmotnostní spektrometrie. V období od června do prosince roku 2017 bylo celkem vyšetřeno 35 vzorků pasterizovaného mléka ze dvou mléčných automatů (Hodkovice, Suchdol). Pro porovnání byly vzorky rozděleny na odběr v teplejších (červen září) a chladnějších (říjen - prosinec) obdobích roku. V každém vzorku mléka byl stanoven celkový počet mikroorganismů a byla provedena detekce mikroorganismů pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. Celkové počty mikroorganismů se ve vyšetřovaném pasterizovaném mléce pohybovaly od 3,27 log KTJ/ml do 7,35 log KTJ/ml. Pomocí hmotnostní spektrometrie se ve vzorcích identifikovalo 210 mikroorganismů patřících do 20 čeledí grampozitivních i gramnegativních bakterií a jednoho zástupce eukaryotních mikroorganismů. Nejčastěji se identifikovatelní zástupci řadili do čeledi Enterobacteriaceae.cze
dc.format55
dc.format55
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpasterizované mlékocze
dc.subjectcelkové počty mikroorganismůcze
dc.subjectMALDI-TOFcze
dc.subjectkontaminace mlékacze
dc.subjectpasteurized milkeng
dc.subjecttotal viable counteng
dc.subjectMALDI-TOFeng
dc.subjectmilk contaminationeng
dc.titleDetekce mikroorganismů v pasterizovaném mléce pomocí hmotnostní spektrometriecze
dc.title.alternativeDetection of microorganisms in pasteurized milk by mass spectrometryeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag50607
dc.description.abstract-translatedThe aim of the study was to evaluate the total viable count and detects each microorganism by the use of mass spectroscopy. In the period of June to December 2017 35 samples of pasteurized milk from two vending machines (Hodkovice, Suchdol) were tested. For comparison samples were divided to warmer season (June-Septemeber) and colder season (October-December) sampling. The total amount of microorganism was determined in each sample of milk and total viable count was estimated by the use of mass spectroscopy MALDI-TOF. The total viable count in the tested pasteurized milk were from 3,27 log KTJ/ml up to 7,35 log KTJ/ml. The mass spectroscopy detected 210 microorganisms belonging to 20 families of gram-positive and gram-negative bacteria and one species of eukaryot organism. The most often identified species belong the Enterobacteriaceae family.eng
dc.date.accepted2018-06-13
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam