Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVejčík, Antonín
dc.contributor.authorKrapková, Adéla
dc.date.accessioned2022-03-09T07:13:04Z
dc.date.available2022-03-09T07:13:04Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39177
dc.description.abstractCílem této diplomové práce bylo vyhodnotit vliv jednotlivých faktorů na mléčnou užitkovost a obsah složek v mléce koz z let 2015 až 2017. Pro tuto práci byla vybrána kozí farma Richmond Stars v městysi Chotětov. V současné době je na farmě chováno 31 koz plemene bílá krátkosrstá. Stáje jsou řešeny jako jednoprostorové obdélníkové. Krmení je složeno z jadrných krmiv, siláže, sena a trávy (pastva v letním období). Složení krmiv je celoročně stejné. Systém napájení je řešen pomocí nádob na vodu s ručním doplňováním. Skupiny koz jsou rozděleny podle věku. Dojení probíhá dvakrát denně. Pro zpracování dat mléčné užitkovosti byly použity programy Microsoft Excel a Statistica. Při hodnocení celkové mléčné užitkovosti s průměrem České republiky byly vyhodnoceny statisticky průkazné rozdíly v případě obsahu tuku v roce 2016, obsahu bílkovin v roce 2015, 2016 a 2017, obsahu laktózy v roce 2015. Ve všech případech byla lépe hodnocena farma Richmond Stars. Ostatní zjištěné výsledky byly vyhodnoceny jako neprůkazné a nebyl v nich tedy statisticky významný rozdíl. Při hodnocení vlivu věku kozy na mléčnou užitkovost a obsah jednotlivých složek kozího mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv v případě užitkovosti (dojivosti) a obsahu tuku. U sledování vlivu otce-linie na dosaženou užitkovost a obsah jednotlivých složek mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv jen v případě obsahu tuku. Při hodnocení vlivu období porodu kozy na dosaženou užitkovost a obsah jednotlivých složek mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv v případě obsahu tuku a laktózy. Všechny ostatní zjištěné výsledky, zejména užitkovost (dojivost), byly vyhodnoceny jako neprůkazné a neměly tedy statisticky významný vliv na hodnocené charakteristiky mléčné užitkovosti.cze
dc.format63 s. (86 295 znaků bez mezer)
dc.format63 s. (86 295 znaků bez mezer)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectChov kozcze
dc.subjectkozí mlékocze
dc.subjectmléčná užitkovostcze
dc.subjectsložky mlékacze
dc.subjectvliv faktorucze
dc.subjectGoat rearingeng
dc.subjectGoat milkeng
dc.subjectMilk productivityeng
dc.subjectMilk contenteng
dc.subjectFactor effecteng
dc.titleVyhodnocení mléčné užitkovosti vybraného chovu kozcze
dc.title.alternativeAssesment of milk production in selected goat breedeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag50555
dc.description.abstract-translatedThe aim of this diploma thesis is to asses the effect of various factors on the milk production and its content in regard to goat's milk in the years 2015 to 2017. The evaluation was conducted on goat farm Richmond Stars in Chotětov. The farm currently accommodates 31 goats of the white shorthaired breed. They are still opting for the one rectangular space solution. The feeds consist of bulk fodder, silage, hay and grass (pasture during summer). The feed composure is the same throughout the whole year. The water supply system consists of water containers with manual refill. The goats are divided into groups based on their age. Milking takes place twice a day. The data on milk production was processed using Microsoft Excel and Statistica. When comparing the overall milk productivity with the average of Czech Republic, there were statistically significant differences found in the fat content in the year 2016, in the protein content in years 2015, 2016 and 2017, in the lactose content in the year 2015. In all cases, the Richmond Stars farm was the one with better score. Other results were evaluated as inconclusive and therefore no statistically significant difference was found. When considering the impact of the goat's age on the milk productivity and the goat's milk content, there was a statistically conclusive impact in the productivity (milking) itself as well as in the fat content. When observing the impact of the father-line on the productivity level and the milk content, there was a statistically conclusive result only in the fat content. When evaluating the impact of the period of birth on the milk productivity and milk content, there was a statistically conclusive impact on the fat and lactose content. All other results, specifically the productivity (milking), were evaluated as inconclusive and therefore were not statistically significant for the purpose of evaluation of the milk productivity characteristics.eng
dc.date.accepted2018-06-12
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam