Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorČítek, Jindřich
dc.contributor.authorŠvarcová, Monika
dc.date.accessioned2022-03-09T07:10:11Z
dc.date.available2022-03-09T07:10:11Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39037
dc.description.abstractTato diplomová práce vznikla při studiu vlivu polymorfních variant lokusu mléčného proteinu betakaseinu (BCN) na znaky produkce a technologickou jakost mléka. Genotypy -kaseinu (gen CSN2) byly stanoveny metodou PCR-RFLP. Stanovení genotypů AA, AB a BB bylo uskutečněno u 731 dojnic. Výsledky genotypových frekvencí prokázaly, že genotyp BB byl ve zkoumané populaci zastoupen zhruba pětkrát častěji než heterozygoti AB a třicetkrát častěji než homozygoti AA. U 418 vzorků byl analyzován vliv genotypů BCN na produkci a složení mléka. V této části nebyl zjištěn statisticky významný vliv genotypů či alel. Následná analýza vlivu genotypů a alel na syřitelnost a kysací schopnost mléka proběhla u 119 vzorků. Výsledky nepotvrdily statisticky významný efekt na koagulaci mléka. V analýze jogurtového testu se projevil vliv genotypů. To by mohlo znamenat, že genotyp AA je spojen s vyšší kysací schopností a genotyp AB s nejnižší. Ovšem výsledky mohly být ovlivněny nižší četností souboru a nerovnoměrnou frekvencí genotypů ve zkoumané populaci.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmlékocze
dc.subjectmléčné proteinycze
dc.subjectgenetický polymorfismuscze
dc.subjectbetakaseincze
dc.subjectCSN2cze
dc.subjectmilkeng
dc.subjectmilk proteinseng
dc.subjectgenetic polymorphismeng
dc.subjectbetacaseineng
dc.subjectCSN2eng
dc.titlePolymorfismus kandidátního lokusu a jeho vliv na technologickou jakost mlékacze
dc.title.alternativePolymorphism of the candidate locus and its influence on the technological quality of the milkeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46701
dc.description.abstract-translatedThis thesis was developed to study the influence of polymorphic variants of the milk protein locus betacasein (BCN) on the production and technological quality of the milk. The genotypes of -casein (CSN2 gene) were determined by the PCR-RFLP analysis. The determination of genotypes AA, AB and BB was made in 731 dairy cows. The results of genotype frequencies showed that genotype BB represented roughly five times more frequently than the heterozygotes AB and thirty times more frequently than AA homozygotes in the population under study. The effect of the BCN genotypes on the production and composition of milk was analyzed in 418 samples. No statistically significant effect of genotypes or alleles was found in this section. Subsequent analysis of the influence of genotypes and allele on the coagulation and the determination of titratable ability of the milk was performed on 119 samples. The results did not confirm a statistically significant effect on milk coagulation. The yogurt test showed genotypic effects. This could mean that genotype AA is associated with higher milk acidity and AB genotype with lower. However, the results could be affected by lower frequency of the population and an uneven frequency of genotypes in the population surveyed.eng
dc.date.accepted2018-06-07
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam