Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan
dc.contributor.authorVebrová, Ivana
dc.date.accessioned2022-03-09T07:10:10Z
dc.date.available2022-03-09T07:10:10Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/39035
dc.description.abstractZemědělství je po spalování fosilních paliv druhý největší producent emisí skleníkových plynů, které jsou odpovědné za globální změnu klimatu, a je nutné hledat způsoby jak toto environmentální zatížení snižovat. Obiloviny jsou nejpěstovanější plodiny na světě, proto je vhodné zkoumat jejich podíl na tomto zatížení. Cílem práce bylo zhodnotit a porovnat environmentální aspekty pěstování vybraných obilovin (pšenice, žita a ječmene) v konvenčním i ekologickém systému hospodaření. Výsledné environmentální zatížení bylo nejdříve spočítáno na 1 kg zrna, a poté bylo toto zatížení přepočítáno na zatížení na 1 kg bílkovin obsažených v zrnu vybraných obilovin. Obsah bílkovin v zrnu je jedním z ukazatelů kvality zrna. Pro výpočty environmentálního zatížení byla použita zjednodušená metoda LCA, která slouží pro posuzování vlivu na životní prostředí a zahrnuje celý životní cyklus výrobku.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectemise skleníkových plynůcze
dc.subjectglobální změny klimatucze
dc.subjectpšenicecze
dc.subjectžitocze
dc.subjectječmencze
dc.subjectbílkoviny obilného zrnacze
dc.subjectLCAcze
dc.subjectgreenhouse gas emissionseng
dc.subjectglobal climate changeeng
dc.subjectwheateng
dc.subjectryeeng
dc.subjectbarleyeng
dc.subjectcereal grain proteineng
dc.subjectLCAeng
dc.titleHodnocení vybraných obilovin v konvenčním a ekologickém zemědělství z pohledu obsahu bílkovin a dopadu na emise skleníkových plynůcze
dc.title.alternativeEvaluation of selected cereals in conventional and organic farming - protein content and impact on greenhouse gases emissionseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46634
dc.description.abstract-translatedAgriculture is, after fossil fuels, the second largest producer of greenhouse gas emissions, which are responsible for global climate change, and it is necessary to look for ways to reduce this environmental load. Cereals are the most cultivated crops in the world, so it is appropriate to examine their share of this load. The aim of the thesis was to evaluate and compare the environmental aspects of the cultivation of selected cereals (wheat, rye and barley) in the conventional and ecological farming system. The resulting environmental load was first calculated on 1 kg of grain, and then the load was recalculated to a load of 1 kg of protein contained in grain of selected cereals. Protein content in grain is one of the grain quality indicators. A simplified LCA method has been used for the environmental load calculations. This method is used for environmental impact assessments and covers the whole life cycle of the product.eng
dc.date.accepted2018-06-12
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Péče o krajinucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam