dc.contributor.advisor | Samková, Eva | |
dc.contributor.author | Hybšová, Simona | |
dc.date.accessioned | 2022-03-09T07:09:14Z | |
dc.date.available | 2022-03-09T07:09:14Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-04-20 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/38999 | |
dc.description.abstract | Bakterie mléčného kysání hrají v potravinářské biotechnologii nepostradatelnou roli. Uplatňují se z hlediska fermentačních vlastností, ale i z hlediska antimikrobiální aktivity. Mezi nejvýznamnější řadíme rod Lactobacillus. Tento bakteriální rod se uplatňuje při fermentačních procesech potravinářských výrobků a zahrnuje i kmeny řazené mezi probiotické organismy. Tyto mikroorganismy prospívají lidskému zdraví, zejména svým působením v gastrointestinálním traktu. Práce se zabývá všeobecnou charakteristikou mléčných bakterií s následným popisem vybraných potravinářských výrobků. Fermentované výrobky byly zhodnoceny zejména s ohledem na uplatnění jednotlivých druhů mléčných bakterií, pocházejících z rodu Lactobacillus. Rovněž byla popsána významnost těchto druhů bakterií s ohledem na zdravotní stav konzumentů. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | mléko; fermentace; bakterie mléčného kysání (BMK); Lactobacillus ssp.; probiotika; zdravotní stav | cze |
dc.subject | milk; fermentation; lactic acid bacteria (LAB); Lactobacillus ssp.; probiotic; health | eng |
dc.title | Využití bakterií mléčného kysání při produkci vybraných potravinářských výrobků | cze |
dc.title.alternative | Use of lactic acid bacteria in production of selected food products | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 52940 | |
dc.description.abstract-translated | Lactic acid bacteria has an indispensable role in food biotechnology. They are applied in terms of fermentation properties, but also in terms of antimicrobial activity. The most prominent genus is Lactobacillus. This bacterial genus is used in the fermentation processes of food products and includes also strains classified as probiotic organisms. These microorganisms are beneficial to human health, particularly by its action in the gastrointestinal tract. The thesis deals with general characterization of milk bacteria with subsequent description of selected food products. The fermented products have been evaluated especially with regard to the use of individual types of lactic bacteria from the genus Lactobacillus. Also, the significance of these types of bacteria has been described with regard to the health of the consumers. | eng |
dc.date.accepted | 2018-06-06 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské biotechnologie - Živočišné | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |