Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKouřil, Jan
dc.contributor.authorJelínek, Jaroslav
dc.date.accessioned2022-03-08T14:27:52Z
dc.date.available2022-03-08T14:27:52Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/38701
dc.description.abstractCílem práce bylo ověřit vliv monosexních obsádek při chovu tržního keříčkovce jihoafrického (Clarias gariepinus) na rychlost růstu, růstovou heterogenitu, krmný koeficient, výtěžnost a kvalitu produktu v provozních podmínkách malé rybí farmy s recirkulačním akvakulturním systémem. Do šesti nádrží o objemu á 0,3 m-3 bylo nasazeno po 60 jedincích o průměrné kusové hmotnosti 614 ? 135 g, celosamičí, celosamčí a smíšené obsádky (vždy ve 2 opakováních). Ryby byly krmeny krmivem v obvyklých a evidovaných krmných dávkách 4 krát denně. Na konci pokusu v délce 119 dnů dosáhla průměrná hmotnost ryb 1445 ? 911 g. Bylo zjištěno, že složení obsádek mělo statisticky průkazný vliv na krmný koeficient, gonadosomatický index a výtěžnost filetů. Statisticky průkazné rozdíly nebyly nalezeny v rychlosti růstu (SGR), heterogenitě růstu, ani ve složení svaloviny (obsah tuků a bílkovin). Výtěžnost filetů bez kůže dosáhla u jikernaček ve smíšené obsádce pouze 40,74 ? 1,81 %. Ekonomicky výhodnou alternativou ke smíšené obsádce s poměrem pohlaví 1:1 se ukázala celosamčí obsádka, kde bylo dosaženo výtěžnosti filetů bez kůže 46,99 ? 1,12 %. Rovněž konverze krmiva byla příznivější u celosamčích obsádek (FCR = 1,08 ? 0,08 a 1,04 ? 0,12), ve srovnání s celosamičími (FCR = 1,18 ? 0,21 a 1,25 ? 0,19). Obsah tuku ve svalovině na konci pokusu kolísal u jednotlivých skupin mezi 5,10 - 10,53 % bez prokázané závislosti na typu obsádky, obsah bílkovin vykazoval jen minimální rozdíly, kolísal v rozpětí 15,18 - 16,46 % , Sušiny obsahovala svalovina od 24,23 do 27,95 % bez prokázané závislosti na typu obsádky. Značný ekonomický dopad má skladba obsádek při hodnocení výtěžnosti filetů bez kůže jako finálního produktu.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectcelosamčícze
dc.subjectcelosamičícze
dc.subjectkrmný koeficientcze
dc.subjectgonadosomatický indexcze
dc.subjectvýtěžnost filetcze
dc.subjectall-maleeng
dc.subjectall-femaleeng
dc.subjectfood conversion ratioeng
dc.subjectgonadosomal indexeng
dc.subjectfillet yieldeng
dc.titlePROVOZNÍ OVĚŘENÍ MONOSEXNÍCH OBSÁDEK V CHOVU TRŽNÍHO KEŘÍČKOVCE JIHOAFRICKÉHO (Clarias gariepinus)cze
dc.title.alternativeOPERATIONAL VERIFICATION OF MONOSEX POPULATIONS IN AFRICAN CATFISH (Clarias gariepinus) FARMINGeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag52944
dc.description.abstract-translatedThe objective of the present diploma thesis was to verify the influence of monosex populations in African catfish (Clarias gariepinus) fishfarming on growth rate, growth heterogeneity, feed conversion ratio, yield and product quality in the operating conditions of a small fish farm with a recirculating aquaculture system. In six tanks with a volume of 0,3 m-3, 60 individuals with an average unit weight of 614 ? 135 g, all-male, all-female and mixed- sex (in 2 repeats each) were deployed. The fish were fed with feed in the usual and registered feed doses 4 times a day. At the end of the experiment, 119 days average fish weight reached 1445 ? 911 g. The composition of the populations was found to have a statistically significant effect on the food conversion ratio, gonadosomal index, and fillet yield. Statistically significant differences were not found in specific growth ratio (SGR), growth heterogeneity, or muscle composition (fat and protein content). The yield of fillets without skin reached only 40.74 ? 1.81% for all-female group. An economically advantageous alternative to a mixed -sex groupe with a sex ratio of 1: 1 was a all-male fishfarning groupe where the yield of skinless fillets was 46.99 ? 1.12%. Food conversions were also more favorable for all-male groups (FCR = 1.08 ? 0.08 and 1.04 ? 0.12) compared to all-female (FCR = 1.18 ? 0.21 and 1.25 ? 0.19 ). The fat content of the muscle at the end of the experiment varied between 5.10-10.53% for each group without proven dependence on the type of the group, the protein content showed only minimal differences, varied between 15.18 and 16.46%, dry mass contained muscle from 24.23 to 27.95% without proven dependence on the type of occupancy. Significant economic impact has the composition of groups when evaluating the yield of fillets without skin as the final product.eng
dc.date.accepted2018-06-12
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářství a ochrana vodcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudent Ing. Jaroslav Jelínek seznámil komisi se svou diplomovou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta diplomové práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuze na téma práce. Student zpravidla adekvátně a správně reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s návrhem oponenta a dohodla se na výsledku obhajoby níže.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam