Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPešek, Milan
dc.contributor.authorKřížová, Zuzana
dc.date.accessioned2022-03-08T14:06:36Z
dc.date.available2022-03-08T14:06:36Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/38320
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo docílit zvýšení spotřeby zeleniny v MŠ Volary, pomocí návrhů úprav a doporučení. V teoretické části jsou obsaženy informace o zásadách správné výživy dětí, nutričních požadavcích a normách používaných ve školním stravování dle příslušné věkové kategorie. V praktické části byla nejprve provedena analýza údajů ze spotřebních košů MŠ Volary za rok 2017. Zjištěná data byla porovnána s údaji ze stejného období v jiných školních zařízeních. Z porovnání vyplynulo, že ačkoliv MŠ Volary plní spotřební koš dle vyhlášky (Vyhláška 107/2005 Sb.), je reálné spotřebu zeleniny ještě zvýšit. V jídelních lístcích MŠ Volary byla proto provedena opatření vedoucí k zvýšení spotřeby zeleniny. Změny se týkaly především zavádění nových pokrmů obsahujících vyšší zeleninový podíl, zvýšení obsahu zeleniny v tradičních pokrmech, zlepšení vzhledu zeleninových jídel. Takto upravené jídelníčky byly testovány na výzkumném souboru strávníků po dobu 3 měsíců. Pro sledování změn byl zvolen výzkumný soubor složený ze strávníků MŠ Volary II Sídliště. Tento výzkumný soubor byl tvořen 45 dětmi (23 dívek, 22 chlapců) předškolního věku, tj. 3 6 let. Jejich tělesná výška a hmotnost splňovaly doporučené parametry pro svou věkovou kategorii dle svého pohlaví. U strávníků bylo zjišťováno, jak změny přijali. Data získaná z výzkumu byla graficky zpracována. V závěru bylo provedeno srovnání spotřebních košů MŠ Volary z měsíců leden až březen 2017, tj. před zavedením změn, se spotřebními koši MŠ Volary z měsíců leden až březen 2018, tj. po zavedení doporučených změn. Celkové zvýšení spotřeby zeleniny ve spotřebním koši za první čtvrtletí roku 2018 oproti průměru v roce 2017 bylo o 21 % v MŠ I a o 23 % v MŠ II.cze
dc.format72 s. (11 929 znaků)
dc.format72 s. (11 929 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživacze
dc.subjectspotřební košcze
dc.subjectzeleninacze
dc.subjectpředškolní stravovánícze
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectconsumer basketeng
dc.subjectvegetableseng
dc.subjectpreschool feedingeng
dc.titleProblematika uplatňování zásad správné výživy dětí ve školních jídelnáchcze
dc.title.alternativeThe issue of the application of the principles of good nutrition in school canteenseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag44932
dc.description.abstract-translatedThe aim of the diploma thesis was to increase the consumption of vegetables in the nursery schools in Volary and to propose subsequently modifications and recommendations. Information about the principles of appropriate children nutrition, nutritional requirements and standards applied in school feeding with respect to relevant age of children are presented in the theoretical part. An analysis of the consumer's basket content for MŠ Volary in year 2017 was performed in the methodology part. Found data were compared with the data covering the same period from other schools. Comparison shows that consumption of vegetables can be increased, although MŠ Volary complies with the consumer's basket regulation according to a valid ordinance (Ordinance 107/2005 Sb.). Precautions leading to the increase of vegetables consumption took action for menus in MŠ Volary. Changes related mostly to the implementation of new meals containing vegetables, the increase of vegetables portion in traditional meals, and the improvement of vegetables food look. The modified menus were tested on a sample group of consumers for three months. The sample group of MŠ Volary II Sídliště was chosen for changes observation. The sample group consisted of 45 children (23 girls, 22 boys) of pre-school age that means 3 6 years old. The children body height and weight complied with recommended parameters of relevant age and gender. Consumers' reactions to changes were observed. Experimental data were evaluated graphically. Further, the comparison of consumer's baskets of MŠ Volary in periods year 2017 and January March 2018 was performed. The former covers the period before and the latter the period after the implementation of changes, respectively. When compared, the evident increase of vegetables (21 % in MŠ I and 23 % in MŠ II) and portion in consumer's basket was found.eng
dc.date.accepted2018-05-31
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVKZn-Přncze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro základní školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKastnerová, Markéta


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam