dc.contributor.advisor | Murad, Salim | |
dc.contributor.author | Marková, Romana | |
dc.date.accessioned | 2022-03-08T14:06:28Z | |
dc.date.available | 2022-03-08T14:06:28Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-04-26 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/38307 | |
dc.description.abstract | Práce popisuje roli vietnamské kuchyně v procesu integrace vietnamské menšiny v České republice. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí teoretické a praktické.
Teoretická část se zabývá pojmem integrace jako takové, uvádí její vymezení a členění. Dále se soustřeďuje na integrační politiku vlády České republiky. Dále práce čtenáře seznamuje s pojmem kultura, kulturní citlivost, interkulturní setkání a kontakt. V teoretické části jsou dále představována centra na podporu integrace a neziskové organizace v ČR zabývající se podporou integrace a dále to, jakou hraje v tomto procesu roli jídlo a do jaké míry se tyto organizace na roli jídla soustředí. Dále je zde také uváděn způsob prezentace vietnamské kuchyně v České republice. Dále se teoretická část práce zaměřuje specificky na pojem jídlo, na vietnamskou kuchyni a stručné představení typických vietnamských pokrmů. Diplomová práce reflektuje důležité poznatky týkající se problematiky jídla jako nástroje integrace, které slouží jako východisko pro následující praktickou část.
Praktická část je věnována samotnému výzkumu, jehož hlavním úkolem bylo pomocí polostrukturovaného rozhovoru zjistit, jakou roli hraje jídlo v procesu integrace, jakým způsobem je vnímána vietnamská kuchyně v České republice a do jaké míry vědomě užívají oslovené organizace ve své praxi jídlo jako jeden ze způsobů integrace a jak reflektují jeho účinnost v integračním procesu. Dochází rovněž ke shrnutí, jaké výhody má představení kultury prostřednictvím jídla a jaké případné nevýhody to obnáší, či do jaké míry se lze seznamovat s cizí kulturou prostřednictvím jídla. | cze |
dc.format | 105 s. (193 590 znaků) | |
dc.format | 105 s. (193 590 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | integrace | cze |
dc.subject | identita | cze |
dc.subject | jídlo | cze |
dc.subject | kuchyně | cze |
dc.subject | kultura | cze |
dc.subject | integrační centra | cze |
dc.subject | neziskové organizace | cze |
dc.subject | vietnamská minorita | cze |
dc.subject | integration | eng |
dc.subject | identity | eng |
dc.subject | food | eng |
dc.subject | cuisine | eng |
dc.subject | culture | eng |
dc.subject | integration centers | eng |
dc.subject | non-profit organizations | eng |
dc.subject | Vietnamese minority. | eng |
dc.title | Vietnamská kuchyně jako nástroj integrace vietnamské menšiny do české společnosti | cze |
dc.title.alternative | Vietnamese cuisine as a tool for integration the Vietnamese minority into Czech society | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 44834 | |
dc.description.abstract-translated | The thesis describes the role of Vietnamese cuisine in the process of integration of the Vietnamese minority in the Czech Republic. The diploma thesis is divided into two parts-theoretical and practical.
The theoretical part deals with the concept of integration as such, its definition and classification. The first half of the work focuses on the integration policy of the Government of the Czech Republic and introduces readers to the notions of culture, cultural sensitivity, intercultural encounters and contact. In the theoretical part, there are also described centers for supporting integration and non-profit organizations in the Czech Republic engaged in the support of integration and what is the role the food in this process and to what extent these organizations focus on the role of food. There is also a presentation of Vietnamese cuisine in the Czech Republic. Furthermore, the theoretical part of the thesis focuses specifically on the concept of food, Vietnamese cuisine and a brief introduction of typical Vietnamese dishes. Last but not least, the diploma thesis reflects important knowledge about food as an instrument of integration, which serves as the basis for the following practical part.
The practical part is devoted to the research itself, the main task of which was to find out, in a semi-structured interview, what role food plays in the process of integration, to what extent the addressed organizations consciously use food in their practice as one way of integration and how they reflect its effectiveness in the integration process. It reveals how Vietnamese cuisine is perceived in the Czech Republic and how the Vietnamese minority adopts Czech eating habits. It also summarizes the benefits of introducing culture through food, and the possible disadvantages of this, or the extent to which it is possible to learn about foreign cultures through food. | eng |
dc.date.accepted | 2018-05-23 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | ČJn-OVan | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Učitelství pro střední školy | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Šebeš, Marek | |