Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorLaxová, Lenka
dc.date.accessioned2022-03-08T14:06:24Z
dc.date.available2022-03-08T14:06:24Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2017-12-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/38302
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá sledováním vybraných biologicky aktivních látek v drobném ovoci během jeho zpracování. Modelovým druhem drobného ovoce byl zvolen bez černý (Sambucus nigra L.), který je v lidovém léčitelství známý svými léčivými účinky a značným obsahem účinných biologicky aktivních látek. Plody bezu černého byly upraveny modelovými kuchařskými úpravami. U výsledných produktů byl zjišťován obsah vybraných fenolických látek (kyselina chlorogenová, kvercetin, rutin, anthokyany). V doplňkovém stanovení byl stanoven obsah kyseliny askorbové. Na základě experimentálního stanovení bylo zjištěno, že nejvíce jsou ve výrobcích bezinek zastoupena anthokyanová barviva a rutin. Všechny analyty ve výchozích surovinách i výrobcích z bezu s postupnými úpravami a dlouhodobým skladováním ubývaly. Naopak obsah kvercetinu se s postupnými úpravami a skladováním zvyšoval. Největší pokles byl zaznamenán u vitamínu C. Nejnižších hodnot ve výrobcích z bezinek dosahoval kvercetin a kyselina askorbová.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBez černýcze
dc.subjectSambucus nigra L.cze
dc.subjectrutincze
dc.subjectkvercetincze
dc.subjectkyselina chlorogenovácze
dc.subjectBlack eldereng
dc.subjectSambucus nigra Leng
dc.subjectrutineng
dc.subjectquercetineng
dc.subjectchlorogenic acideng
dc.titleBiologicky aktivní fenolické látky v drobném ovoci.cze
dc.title.alternativeBiologically active phenolic compounds in small fruit.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag44719
dc.description.abstract-translatedThis master´s thesis focuses at bioactive compounds in edible berries during its culinary processing. Elderberries (Sambucus nigra L.) were selected as a representative of edible berries variety. Elderberry is known for presence of significant bioactive compound content and usage in traditional medicine. Elderberries were processed acording to common culinary recipes. Amount od selected bioactive polyphenolic compounds (chlorogenic acid, quercetin, rutin, anthocyanes) was detected accordingly. Additionally content of ascorbic acid was determined. On the basis of the experimental determination, it was found that anthocyanes and rutin are the most common compounds found in elderberries. All analytes in juices and sirups gradually decreased during the treatments and long-term storage. On the contrary, the content of quercetin increased with gradual modifications and storage. The highest decrease was observed for vitamin C content. The lowest values in the products from elderberries were reached by quercetin and ascorbic acid.eng
dc.date.accepted2018-02-01
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePřn-Chncze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro základní školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam