dc.contributor.advisor | Dadáková, Eva | |
dc.contributor.author | Laxová, Lenka | |
dc.date.accessioned | 2022-03-08T14:06:24Z | |
dc.date.available | 2022-03-08T14:06:24Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2017-12-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/38302 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá sledováním vybraných biologicky aktivních látek v drobném ovoci během jeho zpracování. Modelovým druhem drobného ovoce byl zvolen bez černý (Sambucus nigra L.), který je v lidovém léčitelství známý svými léčivými účinky a značným obsahem účinných biologicky aktivních látek.
Plody bezu černého byly upraveny modelovými kuchařskými úpravami. U výsledných produktů byl zjišťován obsah vybraných fenolických látek (kyselina chlorogenová, kvercetin, rutin, anthokyany). V doplňkovém stanovení byl stanoven obsah kyseliny askorbové.
Na základě experimentálního stanovení bylo zjištěno, že nejvíce jsou ve výrobcích bezinek zastoupena anthokyanová barviva a rutin. Všechny analyty ve výchozích surovinách i výrobcích z bezu s postupnými úpravami a dlouhodobým skladováním ubývaly. Naopak obsah kvercetinu se s postupnými úpravami a skladováním zvyšoval. Největší pokles byl zaznamenán u vitamínu C. Nejnižších hodnot ve výrobcích z bezinek dosahoval kvercetin a kyselina askorbová. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Bez černý | cze |
dc.subject | Sambucus nigra L. | cze |
dc.subject | rutin | cze |
dc.subject | kvercetin | cze |
dc.subject | kyselina chlorogenová | cze |
dc.subject | Black elder | eng |
dc.subject | Sambucus nigra L | eng |
dc.subject | rutin | eng |
dc.subject | quercetin | eng |
dc.subject | chlorogenic acid | eng |
dc.title | Biologicky aktivní fenolické látky v drobném ovoci. | cze |
dc.title.alternative | Biologically active phenolic compounds in small fruit. | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 44719 | |
dc.description.abstract-translated | This master´s thesis focuses at bioactive compounds in edible berries during its culinary processing. Elderberries (Sambucus nigra L.) were selected as a representative of edible berries variety. Elderberry is known for presence of significant bioactive compound content and usage in traditional medicine.
Elderberries were processed acording to common culinary recipes. Amount od selected bioactive polyphenolic compounds (chlorogenic acid, quercetin, rutin, anthocyanes) was detected accordingly. Additionally content of ascorbic acid was determined.
On the basis of the experimental determination, it was found that anthocyanes and rutin are the most common compounds found in elderberries. All analytes in juices and sirups gradually decreased during the treatments and long-term storage. On the contrary, the content of quercetin increased with gradual modifications and storage. The highest decrease was observed for vitamin C content. The lowest values in the products from elderberries were reached by quercetin and ascorbic acid. | eng |
dc.date.accepted | 2018-02-01 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Přn-Chn | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Učitelství pro základní školy | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |