dc.contributor.advisor | Kaplický, Martin | |
dc.contributor.author | Tomanová, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2022-03-08T13:43:20Z | |
dc.date.available | 2022-03-08T13:43:20Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-07-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/37859 | |
dc.description.abstract | Cílem bakalářské práce nazvané "Jídlo jako estetický objekt?" je představit teoretické předpoklady estetických koncepcí Jana Mukařovského a následně se je pokusit aplikovat na téma jídla. Dalším krokem pak bude nastínění psychické distance a estetického prožitku, které nám pomohou jídlo jako estetický objekt lépe pochopit. Ve třetí části si představíme několik autorů, kteří se věnují filosofii a estetice jídla, a mohou posloužit jako opora v našem zkoumání, neboť Jan Mukařovský se konkrétně k jídlu nevyjadřuje. Záměrem práce je objasnit, zda může být jídlo pojímáno esteticky. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Jídlo | cze |
dc.subject | estetický objekt | cze |
dc.subject | estetický zážitek | cze |
dc.subject | chuť | cze |
dc.subject | Food | eng |
dc.subject | aesthetic object | eng |
dc.subject | aesthetic experience | eng |
dc.subject | taste | eng |
dc.title | Jídlo jako estetický objekt? | cze |
dc.title.alternative | Food as an Aesthetic Object? | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 52041 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the bachelor thesis named "Food as an Aesthetic Object?" is to introduce the theoretical assumptions of the aesthetic concepts of Jan Mukařovský and then try to apply it to the theme of food. The next step will be the emphasis on psychical distance and aesthetic experience that will help us better understand food as an aesthetic object. In the third part we present some authors who deal with our topic and we can use them as a support in our research, because Jan Mukařovský doesn't express himself to theme of food. The intention of the thesis is to clarify whether food can be aesthetically conceived. | eng |
dc.date.accepted | 2018-09-04 | |
dc.description.department | Filozofická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Estetika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Filozofická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Obecná teorie a dějiny umění a kultury | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Dadejík, Ondřej | |