Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorPrayer, Radek
dc.date.accessioned2021-12-09T07:39:10Z
dc.date.available2021-12-09T07:39:10Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35770
dc.description.abstractPředmětem práce bylo senzorické zhodnocení použitých sladidel v nápojích z vybraných druhů ovoce. V rámci senzorické analýzy byl použit jablečný mošt a dále hruškový, meruňkový, višňový a černorybízový nektar. Tyto nápoje byly následně naředěny na dvě koncentrace s pitnou vodou: 1) v poměru 50 % originálního nápoje a 50 % pitné vody; a 2) v poměru 25 % originálního nápoje a 75 % pitné vody. Jednotlivé koncentrace byly následně rozděleny do skupin, které byly doslazeny bílým cukrem, třtinovým cukrem, aspartamem, sukralózou nebo rebaudiosidem A. Z provedených senzorických analýz je patrné, že rebaudiosid A, by mohl mít velký potenciál nahradit běžně používaný bílý cukr v jablečných nápojích. Sukralóza by tento potenciál mohla mít v nápojích hruškových a višňových. Nicméně použití ostatních sladidel u ostatních druhů nápojů také není vyloučeno, protože se ve většině případů nepodařilo preferenci bílého cukru prokázat.cze
dc.format61 s. (95 815 znaků)
dc.format61 s. (95 815 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsenzorická analýzacze
dc.subjectmoštcze
dc.subjectnektarcze
dc.subjectsladidlo;cze
dc.subjectsensory analysiseng
dc.subjectjuiceeng
dc.subjectnectareng
dc.subjectsweetenereng
dc.titleVliv použitých sladidel na senzorické vlastnosti nápojů z vybraných druhů ovocecze
dc.title.alternativeEffect of used sweeteners on sensory properties of fruit drinkseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag47996
dc.description.abstract-translatedThe object of the study was a sensory evaluation of used sweetners in beverages from selected fruits. Within the sensory analysis apple juice and also pear, apricot, cherry and blackcurrant nectar were used. These drinks were subsequently diluted at two concentrations with drinking water: 1) in a ratio of 50 % of the original beverage and 50 % of drinking water; 2) in a ratio of 25 % of the original beverage and 75% of drinking water. Each of the concentrations were then divided into groups which were sweetened with white sugar, cane sugar, aspartame, sucralose or rebaudioside A. The performed sensory analyses show that rebaudioside A would have great potential to replace the commonly used white sugar in apple juice. Sucralose would have this potential in pear and cherry drinks. However, the use of other sweeteners in other types of beverages is also not excluded, because to prove a preference for white sugar failed in most cases.eng
dc.date.accepted2017-06-06
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam