dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Prayer, Radek | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T07:39:10Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T07:39:10Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-04-21 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35770 | |
dc.description.abstract | Předmětem práce bylo senzorické zhodnocení použitých sladidel v nápojích z vybraných druhů ovoce. V rámci senzorické analýzy byl použit jablečný mošt a dále hruškový, meruňkový, višňový a černorybízový nektar. Tyto nápoje byly následně naředěny na dvě koncentrace s pitnou vodou: 1) v poměru 50 % originálního nápoje a 50 % pitné vody; a 2) v poměru 25 % originálního nápoje a 75 % pitné vody. Jednotlivé koncentrace byly následně rozděleny do skupin, které byly doslazeny bílým cukrem, třtinovým cukrem, aspartamem, sukralózou nebo rebaudiosidem A. Z provedených senzorických analýz je patrné, že rebaudiosid A, by mohl mít velký potenciál nahradit běžně používaný bílý cukr v jablečných nápojích. Sukralóza by tento potenciál mohla mít v nápojích hruškových a višňových. Nicméně použití ostatních sladidel u ostatních druhů nápojů také není vyloučeno, protože se ve většině případů nepodařilo preferenci bílého cukru prokázat. | cze |
dc.format | 61 s. (95 815 znaků) | |
dc.format | 61 s. (95 815 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | senzorická analýza | cze |
dc.subject | mošt | cze |
dc.subject | nektar | cze |
dc.subject | sladidlo; | cze |
dc.subject | sensory analysis | eng |
dc.subject | juice | eng |
dc.subject | nectar | eng |
dc.subject | sweetener | eng |
dc.title | Vliv použitých sladidel na senzorické vlastnosti nápojů z vybraných druhů ovoce | cze |
dc.title.alternative | Effect of used sweeteners on sensory properties of fruit drinks | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 47996 | |
dc.description.abstract-translated | The object of the study was a sensory evaluation of used sweetners in beverages from selected fruits. Within the sensory analysis apple juice and also pear, apricot, cherry and blackcurrant nectar were used. These drinks were subsequently diluted at two concentrations with drinking water: 1) in a ratio of 50 % of the original beverage and 50 % of drinking water; 2) in a ratio of 25 %
of the original beverage and 75% of drinking water. Each of the concentrations were then divided into groups which were sweetened with white sugar, cane sugar, aspartame, sucralose or rebaudioside A. The performed sensory analyses show that rebaudioside A would have great potential to replace the commonly used white sugar in apple juice. Sucralose would have this potential in pear and cherry drinks. However, the use of other sweeteners in other types of beverages is also not excluded, because to prove a preference for white sugar failed in most cases. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-06 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |