Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorPihlík, Pavel
dc.date.accessioned2021-12-09T07:39:09Z
dc.date.available2021-12-09T07:39:09Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35769
dc.description.abstractV mé diplomové práci se zabývám rozdělením a použitím sladidel při výrobě ovocných pomazánek. V teoretické části se zaměřuji na rozdělení sladidel a jejich klasifikaci. Dále také uvádím postupy výroby a rozdělení ovocných pomazánek. Hlavním cílem je porovnání senzorických vlastností mnou vyrobených džemů dle zadané receptury, které je popsané v praktické části této diplomové práce. Džemy byly vyrobeny z regionálního ovoce (jahody, meruňky, višně) a oslazeny přírodními (sacharóza, sorbitol, steviolglykosidy) i umělými (sukralosa) sladidly. Výzkumu se zúčastnili studenti a zaměstnanci Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ve věku 24-60 let. Hodnotitelé vyplňovali protokol pořadové zkoušky a dotazník pro spotřebitele. Výsledky senzorické analýzy byly zpracovány do tabulek a grafů za pomoci statistických metod.cze
dc.format49 s. (53 496 znaků)
dc.format49 s. (53 496 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSenzorická analýzacze
dc.subjectovocné pomazánkycze
dc.subjectsladidlacze
dc.subjectsacharózacze
dc.subjectsorbitolcze
dc.subjectsteviolglykosidycze
dc.subjectsukralosacze
dc.subjectsensory analysiseng
dc.subjectfruit spreadseng
dc.subjectsweetening agents (sweeteners)eng
dc.subjectsucroseeng
dc.subjectsorbitoleng
dc.subjectSteviol glycosideseng
dc.subjectsucraloseeng
dc.titleVliv použitých sladidel na senzorické vlastnosti džemů z vybraných druhů ovocecze
dc.title.alternativeEffect of used sweeteners on sensory properties of fruit jamseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag47995
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the sorting and use of sweeteners in the production of fruit spreads. The theoretical part focuses on the sorting of sweetening agents and their classification. Furthermore, it presents procedures of production of fruit spreads and their assortment. The main goal is to compare sensory attributes of jams that I produced according to an assigned recipe, which is described in the practical part of this thesis. These jams were made from regional fruits (strawberries, apricots, sour-cherries) and sweetened with both natural (sucrose, sorbitol, Steviol glycosides) and artificial (sucralose) sweetening agents. The control group of this research were the students and employees of the University of South Bohemia in České Budějovice in the age of 24-60 years. The evaluators filled in a sequence test protocol and a questionnaire for consumers. The results of the sensory analysis were processed into tables and graphs with the aid of statistical methods.eng
dc.date.accepted2017-06-07
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Péče o krajinucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam