dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Pihlík, Pavel | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T07:39:09Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T07:39:09Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-04-21 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35769 | |
dc.description.abstract | V mé diplomové práci se zabývám rozdělením a použitím sladidel při výrobě ovocných pomazánek. V teoretické části se zaměřuji na rozdělení sladidel a jejich klasifikaci. Dále také uvádím postupy výroby a rozdělení ovocných pomazánek. Hlavním cílem je porovnání senzorických vlastností mnou vyrobených džemů
dle zadané receptury, které je popsané v praktické části této diplomové práce. Džemy byly vyrobeny z regionálního ovoce (jahody, meruňky, višně) a oslazeny přírodními (sacharóza, sorbitol, steviolglykosidy) i umělými (sukralosa) sladidly. Výzkumu
se zúčastnili studenti a zaměstnanci Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích,
ve věku 24-60 let. Hodnotitelé vyplňovali protokol pořadové zkoušky a dotazník
pro spotřebitele. Výsledky senzorické analýzy byly zpracovány do tabulek a grafů
za pomoci statistických metod. | cze |
dc.format | 49 s. (53 496 znaků) | |
dc.format | 49 s. (53 496 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Senzorická analýza | cze |
dc.subject | ovocné pomazánky | cze |
dc.subject | sladidla | cze |
dc.subject | sacharóza | cze |
dc.subject | sorbitol | cze |
dc.subject | steviolglykosidy | cze |
dc.subject | sukralosa | cze |
dc.subject | sensory analysis | eng |
dc.subject | fruit spreads | eng |
dc.subject | sweetening agents (sweeteners) | eng |
dc.subject | sucrose | eng |
dc.subject | sorbitol | eng |
dc.subject | Steviol glycosides | eng |
dc.subject | sucralose | eng |
dc.title | Vliv použitých sladidel na senzorické vlastnosti džemů z vybraných druhů ovoce | cze |
dc.title.alternative | Effect of used sweeteners on sensory properties of fruit jams | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 47995 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis deals with the sorting and use of sweeteners in the production of fruit spreads. The theoretical part focuses on the sorting of sweetening agents and their classification. Furthermore, it presents procedures of production of fruit spreads and their assortment. The main goal is to compare sensory attributes of jams that I produced according to an assigned recipe, which is described in the practical part of this thesis. These jams were made from regional fruits (strawberries, apricots, sour-cherries) and sweetened with both natural (sucrose, sorbitol, Steviol glycosides) and artificial (sucralose) sweetening agents. The control group of this research were the students and employees of the University of South Bohemia in České Budějovice in the age of 24-60 years. The evaluators filled in a sequence test protocol and a questionnaire for consumers. The results of the sensory analysis were processed into tables and graphs with the aid of statistical methods. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-07 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie - Péče o krajinu | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |