Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorČítek, Jindřich
dc.contributor.authorMijailović, Angelina
dc.date.accessioned2021-12-09T07:38:37Z
dc.date.available2021-12-09T07:38:37Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35734
dc.description.abstractCílem diplomové práce je provést analýzu vlivu polymorfních variant zvoleného lokusu (SCD) na technologickou jakost mléka. Na začátku je popsána mléčná užitkovost společně s mléčnou žlázou její struktura, onemocnění s ní spojená a její produkce mleziva a mléka. Dále je popsáno složení mléka, tedy obsah tuků včetně mastných kyselin, sacharidů, minerálních látek, vitaminů, bílkovin syrovátkové bílkoviny (-laktoglobulin, -laktalbumin), kaseiny (-kasein, -kasein, -kasein). Práce se dále zabývá genomem skotu, genetickými markery, kandidátními lokusy. V metodice je popsána izolace DNA, PCR, včetně metodiky PCR pro SCD, dále RFLP a stanovení mastných kyselin pomocí spektrofotometrie. V závěru práce jsou výsledky, které hodnotí četnosti genotypů a alel, ukazatele mléčné užitkovosti v závislosti na genotypu pro SCD a hodnocení vlivu genotypu SCD na spektrum mastných kyselin.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmlékocze
dc.subjectmléčné tukycze
dc.subjectbílkovinycze
dc.subjectmastné kyselinycze
dc.subjectSCDcze
dc.subjectPCRcze
dc.subjectmilkeng
dc.subjectmilk fatseng
dc.subjectproteinseng
dc.subjectfatty acidseng
dc.subjectSCDeng
dc.subjectPCReng
dc.titleVliv polymorfismu kandidátního lokusu na technologické vlastnosti mlékacze
dc.title.alternativeEffect of candidate locus polymorphism on the technological properties of milkeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46703
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis is to analyze the influence of polymorphic variants of selected locus (SCD) on the technological quality of milk. At the beginning is described, milk yields along with the mammary gland - structure, diseases associated with it, colostrum and milk production. The composition of milk includes fat, fatty acids, carbohydrates, minerals, vitamins, proteins - whey protein (-lactoglobulin, -lactalbumin), casein (-casein, -casein, -casein) The thesis also deals with the genome of cattle, genetic markers, candidate loci. Methodology describes DNA isolation, PCR, including PCR for SCD, RFLP, and determination of fatty acids by spectrophotometry. At the end of the thesis are the results, which evaluate the genotypes and alleles abundance, the milk performance indicators depending on the genotype for SCD and the evaluation of the influence of the SCD genotype on the fatty acid spectrum.eng
dc.date.accepted2017-06-08
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Péče o krajinucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam