Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan, st.
dc.contributor.authorKotaška, Vladimír
dc.date.accessioned2021-12-09T07:36:29Z
dc.date.available2021-12-09T07:36:29Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35555
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá efektivností produkce vybraných polních plodin v ekologickém a konvenčním zemědělství. Předmětem zkoumání byly obiloviny pšenice, ječmen a žito. V praktické části jsou získaná data porovnána z hlediska výnosů, nákladů a realizačních cen za období 20102015. Z výsledků vyplývá, že výnosy obilovin ekologického zemědělství dosahují poloviny výnosů konvenční produkce. Naopak realizační cena je v průměru 1,5krát větší u bioproduktů. Struktura nákladů je rozdílná. Materiálové náklady jsou vyšší u konvenčního způsobu hospodaření, náklady na ruční a strojní práci jsou vyšší u ekologického způsobu. Příspěvek na úhradu a míra nákladové rentability vychází lépe u konvenční produkce. Při využití dotací naopak lepších výsledků dosahuje ekologické zemědělství.cze
dc.format58 s. (15144 slov)
dc.format58 s. (15144 slov)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectekologické zemědělstvícze
dc.subjectkonvenční zemědělstvícze
dc.subjectobilovinycze
dc.subjectpšenicecze
dc.subjectječmencze
dc.subjectžitocze
dc.subjectekonomikacze
dc.subjectefektivnostcze
dc.subjectvýnoscze
dc.subjectnákladycze
dc.subjectcenacze
dc.subjectdotacecze
dc.subjectorganic agricultureeng
dc.subjectconventional agricultureeng
dc.subjectgraineng
dc.subjectwheateng
dc.subjectbarelyeng
dc.subjectryeeng
dc.subjectproduction efficiencyeng
dc.subjectcrop costseng
dc.subjectcrop yieldseng
dc.subjectselling priceeng
dc.subjectsubsidieseng
dc.titleEfektivnost produkce vybraných polních plodin v ekologickém a konvenčním zemědělstvícze
dc.title.alternativeEfficiency of the production of selected field crops in organic and conventional agricultureeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag46459
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis compares grain production efficiency in conventional and organic agricultural settings. The testing objects are wheat, barley, and rye. In the practical section of this work, the gained data are analyzed from the perspective of revenue, cost, and price from the years 2010 to 2015. From the research outcome the organic agriculture can ensure only about one half of the conventional agricultural production; on the other side, the price reaches 1.5 times higher values in the organic produced crops. The cost structure is different. Material cost appears higher under the conventional conditions. Manual labor and machinery use increase under the organic circumstances. Conventional agriculture shows more beneficial in reflection of the contribution margin and return on cost (ROC) calculations. However, when production subsidies are incorporated, organic agricultural production reaches more favorable economical results.eng
dc.date.accepted2017-06-05
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam