dc.contributor.advisor | Návara Volfová, Kateřina | |
dc.contributor.author | Baldík, Rudolf | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T07:35:53Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T07:35:53Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2016-04-22 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35485 | |
dc.description.abstract | Hlavním zájmem chovatelů krav bez tržní produkce mléka je produkce kvalitního hovězího masa, udržování krajiny v přirozeném a kulturním stavu a rozvoj venkova. Jednou z priorit u masného skotu je každý rok zdravě odchované tele na jednu krávu.
Cílem práce bylo porovnat z hlediska ekonomického výsledku dvě období každé v trvání jednoho roku, kdy v prvním období chovatel vykrmoval býky celoročně senáží a senem a v druhém období již během sezóny zkrmoval zelené krmení. Býčci ve výkrmu jsou z vlastního chovu a zbytek je nakoupen jako odstávčata ve věku 6 - 8 měsíců. Býci jsou vykrmováni do věku cca 24 měsíců. Býci byli rozděleni na 2 skupiny: 1. skupina býků (rok porážky 2012), která byla vykrmena jetelotravní senáží, senem s přídavkem jádra a 2. skupina býků (rok porážky 2014), která byla vykrmena stejně jako skupina v roce 2012, ale v letním období je nahrazena jetelotravní senáž čerstvou jetelotravní pící.
Zjištěné výsledky z obou skupin vykrmovaných býků ukazují, že býci vykrmovaní v letní sezóně čerstvou jetelotravní pící, mají lepší přírůstky a dosahují vyšších porážkových hmotností než býci vykrmovaní pouze jetelotravní senáží, za stejnou dobu výkrmu. Výhodou této metody krmení je ekonomická úspora na krmný den. | cze |
dc.format | 38 stran | |
dc.format | 38 stran | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | masný skot | cze |
dc.subject | výkrm býků | cze |
dc.subject | jetelotravní senáž | cze |
dc.subject | čerstvá jetelotravní píce | cze |
dc.subject | Beef catle | eng |
dc.subject | fattening bulls | eng |
dc.subject | clover-grass silage | eng |
dc.subject | fresh clover-grass forage | eng |
dc.title | Zhodnocení výkrmu býků na vybrané farmě | cze |
dc.title.alternative | Evaluation of fattening bulls on selected farm | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 42529 | |
dc.description.abstract-translated | The main concern of farmers cow suckler is production of quality beef, maintaining the natural landscape and cultural condition and rural development.
The aim of the study was to compare in terms of the economic outcome of two periods of one year, when the first period breeder bulls was producing a year-round silage and hay, and in the second period during the season he fed green fodder. Young bulls are fattened his own breeding and the rest is bought as weanlings at the age of 6-8 months. The bulls are fattened until the age of about 24 months. The Bulls were divided into 2 groups: the first group of bulls (the year of slaughter 2012), which was fed clover silage, hay with the addition of a second core group of bulls (the year of slaughter 2014), which was reared as a group in 2012, but the summer is replaced by fresh clover silage, clover-grass.
The results from both groups fattened bulls show that bulls are fattened summer fresh clover forage, they have better gains and achieve higher slaughter weight than bulls fattened only clover silage, at the same time fattening. The advantage of this method of feeding is economical savings on feeding day. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-07 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |