dc.contributor.advisor | Voříšková, Jarmila | |
dc.contributor.author | Oulický, Radovan | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T07:35:48Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T07:35:48Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-04-21 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35467 | |
dc.description.abstract | Cílem bakalářské práce byla analýza masné užitkovosti u stáda vykrmovaných býků tvořeného majoritním zastoupením plemene aberdeen angus formy RED. Výkrm probíhal v nadmořské výšce 850- 950 m n.m. a v režimu ekologického zemědělství. Soubor býků tvořilo 23 býků na soukromé farmě. U souboru vykrmovaných býků byly získány údaje o výkrmnosti a jatečné hodnotě.
Průměrná živá hmotnost odstavených telat byla 297 kg při průměrném věku sedm měsíců. Průměrná porážková hmotnost jatečných zvířat dosáhla 634 kg a průměrná hodnota jatečně opracovaného těla 349 kg a průměrná jatečná výtěžnost 54 %.
Průkazné rozdíly byly zjištěny mezi přírůstky mezi krmným obdobím a pastevním obdobím, kdy v prvním krmném období po odstavu dosahovala hodnota denního přírůstku 0,36 kg/den a v prvním pastevním období již 0,66 kg/den. Při druhém zimním období dosahovali býci průměrný denní přírůstek 0,45 kg/den a při druhém pastevním období 0,64kg/den. | cze |
dc.format | 32 s. (61 869 znaků) | |
dc.format | 32 s. (61 869 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | skot | cze |
dc.subject | výkrm býků | cze |
dc.subject | pastevní chov | cze |
dc.subject | ekologické zemědělství | cze |
dc.subject | cattle | eng |
dc.subject | fattening of bulls | eng |
dc.subject | grazing | eng |
dc.subject | organic farming | eng |
dc.title | Výkrm býků pastevním způsobem v ekologickém zemědělství | cze |
dc.title.alternative | Fattening bulls grazing way in organic farming | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 37288 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the bachelor thesis was the analysis of meat performance of the herd of fattened bulls containing the majority of the Aberdeen Angus RED form. The fattening took place at 850-950 m a.s.l. in the organic farming regime. The set of bulls consisted of 23 bulls kept on the private farm. From the group of fattened bulls data about feeding quality and carcass values were obtained.
The average live weight of weaned calves was 297 kg with the average age of seven months.
The average slaughter weight of slaughter animals was 634 kg and the average carcass weight was 349 kg and the average carcass yield was 54 %.
Significant differences were found within gains between the winter season and the grazing period when in the first winter period after weaning the daily gain was 0.36 kg per day and in the first grazing period was 0.66 kg per day. During the second winter period bulls reached the average gain of 0.45 kg per day and during the second grazing period of 0.64 kg per day. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-07 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |