dc.contributor.advisor | Šoch, Miloslav | |
dc.contributor.author | Koutek, Martin | |
dc.date.accessioned | 2021-12-09T06:58:45Z | |
dc.date.available | 2021-12-09T06:58:45Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.date.submitted | 2016-04-22 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35305 | |
dc.description.abstract | Cílem této diplomové práce bylo získat a formulovat poznatky o procesu dojení a následné aktivitě dojnic do 30 minut po dojení v dojícím robotu a na rybinové dojírně. K získání výsledků proběhla 3 etologická pozorování ve 3 ročních období. Na farmě s dojícím robotem trvala pozorování nepřetržitě 24 hodin, na farmě s dojírnou po dobu dojení a následného pozorování poslední dojené skupiny dojnic. Při pozorování bylo celkem vyhodnoceno 452 úspěšných dojení na farmě s robotem a 112 dojení na farmě s dojírnou.
Co se týče sledovaných dojnic, na obou farmách byly pozorovány kříženky českého strakatého skotu a červeného holštýnského skotu ve stejném podílu křížení. Byly sledovány parametry při procesu dojení a etologické projevy po dobu do 30 minut po dojení, jako je potřeba pití, příjmu krmiva a ulehnutí.
Zadání práce vychází z projektu NAZV QJ1210144 a NAZV QJ1530058. | cze |
dc.format | 75 s. (75 943 znaků) | |
dc.format | 75 s. (75 943 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | dojení | cze |
dc.subject | dojnice | cze |
dc.subject | etologie | cze |
dc.subject | welfare | cze |
dc.subject | dojicí robot | cze |
dc.subject | dojírna | cze |
dc.subject | milking | eng |
dc.subject | dairy cow | eng |
dc.subject | ethology | eng |
dc.subject | welfare | eng |
dc.subject | milking robot | eng |
dc.subject | milking parlour | eng |
dc.title | Porovnání vybraných ukazatelů welfare dojnic dojených v dojicím automatu a na rybinové dojírně | cze |
dc.title.alternative | Selected indicators on the welfare of dairy cows in the milking machine and herringbone parlor | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 38010 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this diploma thesis was to obtain and formulate the knowledge about the process of milking and the activity of dairy cows 30 minutes after milking in the milking parlour with a robot and in the herringbone milking parlour. Three ethological observations took place in three seasons. The observation on the farm with a milking robot took 24 hours continuously. The observation on the farm with a milking parlour lasted for the duration of milking and subsequent observation of the last group of dairy cows. In total, there were evaluated 452 successful milkings on the farm with the robot and 112 successful milkings on the farm with the milking parlour.
Crosses of Czech Fleckvieh Breed and red Holstein Breed in the same ratio were observed during the monitoring. Parameters during milking and ethological performance, such as drinking, feed intake and lying down, in the duration of 30 minutes after milking were monitored.
The instructions of the thesis are based on the project NAZV - QJ1210144 and NAZV QJ1530058. | eng |
dc.date.accepted | 2016-05-30 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |