• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Socioekonomické aspekty výživy seniorů

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (2.259Mb)
    Posudek vedoucího práce (477.0Kb)
    Posudek oponenta práce (491.4Kb)
    Průběh obhajoby práce (17.88Kb)
    Datum
    2017
    Autor
    Ondráčková, Miroslava
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Předkládaná diplomová práce si klade za cíl zjistit znalosti seniorů v oblasti zdravé výživy, mají-li senioři dostatek relevantních informací o racionální výživě, případně z jakých zdrojů by tyto informace nejraději získávali. Dalším cílem je zmapovat nejčastější socioekonomické aspekty, které stravování seniorů ovlivňují. Pro naplnění cílů práce byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie a metoda hloubkového rozhovoru. Výzkumný vzorek byl vybírán metodou účelového výběru a zúčastnilo se ho dvacet dva seniorů, kteří odpovídali zvoleným kritériím. Senioři raného stáří, tedy věk 65 74 let, pobírající starobní důchod, samostatně bydlící, zodpovědní za svůj způsob stravování. Tato diplomová práce by mohla být podnětem pro zdravotní pojišťovny, městské úřady, kluby důchodců nebo neziskové organizace, aby vytvořily prostředí pro aktivní edukaci seniorů v oblasti zdravé výživy, kde by senioři získávali dovednosti v přípravě chutných nutričně vyvážených jídel. Senioři raného stáří jsou skupinou, která je nejvíce ohrožena obezitou, což způsobují socioekonomické aspekty, kterými byli během života ovlivňováni. Jejich stravovací návyky se začaly utvářet v poválečných letech s nedostatkem potravin. Období dospělosti prožili v socialismu, kdy byl výběr potravin rovněž omezený. V devadesátých letech byli tito senioři ve středním věku a jejich stravovací zvyklosti již byly ukotveny. Ekonomická situace některých seniorů není uspokojivá, takže jejich možnosti zdravě se stravovat jsou velice omezené. Teoretické znalosti v oblasti racionální výživy jsou značné, avšak často chybí seniorům vůle a dovednosti k přípravě nutričně vyvážených a chutných pokrmů. Proto by uvítali interaktivní způsoby edukace, kde by si osvojili potřebné dovednosti a mohli konzultovat své případné dotazy s výživovými specialisty.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/35019
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV