Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBoledovičová, Mária
dc.contributor.authorKašparová, Dominika
dc.date.accessioned2021-12-08T13:58:37Z
dc.date.available2021-12-08T13:58:37Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34927
dc.description.abstractOd nepaměti je známo, že kojení je nejlepší a nevyváženější stravou, kterou může matka svému dítěti poskytnout. Mateřské mléko je nenahraditelné hlavně díky svému složení, které přesně odpovídá potřebám dítěte v různých obdobích jeho života. Díky kojení navazuje matka se svým dítětem vztah, který se buduje již od prvních minut po jeho narození. Při kojení získává dítě pocit bezpečí a lásky, protože je své matce nablízku. Tento vztah nebyl v dřívějších dobách budován, protože kojení bylo úlohou kojných a jen málo žen kojilo samo své dítě. Proto často vznikal blízký vztah mezi kojnou a dítětem, které kojila. Postupem času se kojení dostávalo do popředí a kojilo stále více žen. Kojení bylo dokonce bráno jako nejcennější dar a schopnost každé matky, někdy dokonce i jako povinnost. Dnes je kojení podporováno jak společností, tak zdravotnickými pracovníky. Díky této propagaci a podpoře kojících žen stále přibývá, ale i tak je hodně žen, které kojit nechtějí, a proto je důležité tuto propagaci šířit do povědomí společnosti, a tím i bojovat proti výrobcům umělé výživy, kteří na marketingovém trhu jsou a budou. Bakalářská práce je zpracována jako teoreticko-historická. Analýzou dokumentů jsme zjišťovali vývoj kojení od historie až po současnost. V první kapitole bakalářské práce je teoreticky popsána anatomie prsu a mléčné žlázy, fyziologie laktace a složení mateřského mléka. V další kapitole jsme přiblížili profesi porodní asistentky a její postavení v oblasti kojení. Ve třetí kapitole je popsán vývoj kojení od doby kamenné až do 20. století. V poslední čtvrté kapitole jsme se zabývali kojením v současnosti.cze
dc.format53 s.
dc.format53 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkojenícze
dc.subjecthistoriecze
dc.subjectsoučasnostcze
dc.subjectmateřské mlékocze
dc.subjectdítěcze
dc.subjectbreastfeedingeng
dc.subjecthistoryeng
dc.subjectpresenteng
dc.subjectbreast milkeng
dc.subjectchildeng
dc.titleHistorie a současnost v kojení z pohledu porodní asistentkycze
dc.title.alternativeThe history and the present of breastfeeding from a perspective of midwifeseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag51816
dc.description.abstract-translatedFrom time immemorial, it is known that breastfeeding is the best and most balanced diet that a mother can give her child. Breast milk is irreplaceable mainly because of its composition, which exactly follows the needs of the child at different sessions of its life. Thanks to breastfeeding, the mother and her baby have a relationship that has been developing since the first few minutes after its birth. During breastfeeding, the baby gets a sense of security and love because it is close to his mother. This relationship was not built in earlier times because breastfeeding was the task of wet nurses. Only few women had breastfed their own child. Therefore, a close relationship between the wet nurse and the breastfed child has emerged very frequently. Over time, breastfeeding came to the forefront and more and more women were breastfeeding their children. Breastfeeding was even taken as the most precious gift and ability of each mother, sometimes even as a duty. Today, breastfeeding is supported by both society and healthcare professionals. Thanks to this promotion and support, the number of breast-feeding women is still increasing, on the other hand there are so many women who do not want to breastfeed, so it is important to spread this promotion to society's awareness and thus to fight against the artificial nutrition manufacturers which are and will be on the market. The bachelor thesis is elaborated as theoretical-historical. By analyzing the documents, we have studied the development of breastfeeding from history to the present. In the first chapter of the bachelor thesis, the anatomy of the breast and mammary gland, lactation physiology and the composition of breast milk are theoretically described. In the next chapter, we have approached the profession of midwife and her position in breastfeeding. The third one describes the development of breastfeeding from the Stone Age to the 20th Century. In the last fourth chapter we dealt with breastfeeding at present.eng
dc.date.accepted2017-06-02
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePorodní asistentkacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programPorodní asistencecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeVelemínský, Miloš


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam