dc.contributor.advisor | Petr, Petr | |
dc.contributor.author | Vokounová, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T13:55:02Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T13:55:02Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-05-02 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34791 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce s názvem "Zdravotní význam fytochemik v bobulovitých plodech zaměřený na redukční dietu" pojednává o redukční dietě s obsahem fytochemikálií a jejich vlivu na lidské zdraví. V teoretické části této práce jsem se zaměřila na redukční dietu a bioaktivní látky, podrobněji jsem popsala fytochemikálie, přičemž v další části teoretické části jsem se zaměřila speciálně na borůvky.
Cílem mé bakalářské práce bylo sestavit čtrnáctidenní redukční jídelníček s obsahem polyfenolů odpovídající dávce 120 ml přírodních borůvek denně. Dalším mým cílem bylo prozkoumat, jaké potravinové výrobky jsou plnohodnotným zdrojem polyfenolů. Pro zpracování výzkumné části jsem prozkoumala potravinové výrobky s obsahem borůvek, které byly vyrobeny na území Jihočeského kraje, a to konkrétně formou rozhovorů s vedoucími či zástupci jednotlivých firem. Od těchto zástupců jsem zjistila veškeré potřebné informace o jednotlivých potravinových výrobcích obsahujících borůvky.
Množství polyfenolů bylo stanoveno metodou HPLC (High Performance Liquid Chromatography), která byla provedena pod vedením pana doc. MUDr. Petra Petra, Ph.D. U některých potravinových výrobků jsem množství polyfenolů dopočítala ze zjištěných hodnot získaných analýzou polyfenolů. Tyto výrobky jsem zařadila do redukčního jídelníčku s případnými úpravami pro splnění daných kritérií redukční diety. Jako další zdroj polyfenolů jsem zařadila přírodní borůvky v pokrmech v různých formách úpravy.
Nejbohatším zdrojem polyfenolů byly přírodní borůvky mražené, případně nápoje s obsahem přírodních borůvek. Do redukční diety se nejvíce hodily borůvky přírodní chlazené či mražené, Bylinkový čaj borůvkový, případně mléčné výrobky s obsahem borůvek. | cze |
dc.format | 63 s. (108 233) | |
dc.format | 63 s. (108 233) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Fytochemika | cze |
dc.subject | polyfenoly; borůvky; redukční dieta; jídelníček | cze |
dc.subject | Phytochemicals; polyphenols; blueberries; weight-reducing diet; diet | eng |
dc.title | Zdravotní význam fytochemik v bobulovitých plodech zaměřený na redukční dietu | cze |
dc.title.alternative | Health importance of phytochemicals in berries focused on weight-reducing diet | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 51221 | |
dc.description.abstract-translated | Bachelor´s thesis named "Health importance of phytochemicals in berries focused on weight-reducing diet" deals with the weight-reducing diet containing phytochemicals and its health effect on human heatlh. In theoretical part of the thesis, I focused on weight-reducing diet and bioactive substances, and I described phytochemicals and blueberries in detail.
The formation of a two-week weight-reducing diet containing polyphenols correspondig with the amount of 120 ml natural blueberries a day was the goal of my thesis. The exploration of food products as fully-fledged sources of polyphenols was my next goal. For the processing of the research I have examined food products containing blueberries, which were made in the South Bohemian region, specifically through interviews with leaders and representatives of various companies and I found all the necessary information about each food products containing blueberries.
The amount of polyphenols was determined by HPLC (High Performance Liquid Chromatography) which was conducted under the leadership of doc. MUDr. Petr Petr, Ph.D. I finished counting the amount of polyphenols in some food products from the initial analysis. I have included these products in the weight-reducing diet with any possible adjustments to meet the criteria of weight-reducing diet. I included natural blueberries in many meals in various modifications.
The richest sources of natural polyphenols were frozen blueberries and beverages containing natual blueberries. There were natural blueberries refrigerated or frozen, Herbal tea with blueberries or dairy products containing blueberries the most appropriate for the weigt-reducing diet. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-15 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Zimmelová, Petra | |