dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Kulichová, Štěpánka | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T13:55:00Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T13:55:00Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-05-02 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34789 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zaměřuje na příjem bílkovin v jídelníčcích školních jídelen. Prvním cílem mé bakalářské práce je zmapovat množství bílkovin v jídelníčcích školních jídelen. Druhým cílem je posoudit pozorováním dětí, kolik snědí bílkovinných potravin ve školní jídelně. Třetím cílem je porovnat jídelníčky tří vybraných školních jídelen. V teoretické části bakalářské práce se zaměřuji na základní informace o bílkovinách, jako je například rozdělení bílkovin, metabolismus bílkovin, využitelnost bílkovin, jejich potřeba, nedostatek a nadbytek a potřeba bílkovin v dětském věku. Dále uvádím jednotlivé bílkovinné potraviny i v souvislosti se spotřebním košem. K dosažení cíle praktické části bakalářské práce jsem využila získané jídelníčky od tří vybraných školních jídelen z Prahy. Získaná data jsem zpracovala v nutričním programu Nutriservis a dostala tak údaje o množství bílkovin v jídelníčcích jednotlivých školních jídelen. Pozorováním dětí v těchto školních jídelnách jsem získala přehled o tom, kolik snědí bílkovinných potravin. Bakalářská práce by mohla v budoucnu sloužit jako inspirace pro vedoucí školních jídelen. Dle výsledků výzkumu se ukázalo, že jedna ze tří pozorovaných školních jídelen splňuje složením bílkovin v jídelníčku optimální hodnoty dle spotřebního koše. Ale děti snědí ve skutečnosti méně bílkovinných potravin, než je tato optimální hodnota. | cze |
dc.format | 116 s. (119 563 znaků) | |
dc.format | 116 s. (119 563 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | bílkoviny | cze |
dc.subject | školní jídelny | cze |
dc.subject | děti | cze |
dc.subject | spotřební koš | cze |
dc.subject | příjem bílkovin | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | proteins | eng |
dc.subject | school canteens | eng |
dc.subject | children | eng |
dc.subject | consumer basket | eng |
dc.subject | protein intake | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.title | Příjem bílkovin v jídelníčcích školních jídelen | cze |
dc.title.alternative | Protein intake in the menus of school canteens | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 51217 | |
dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis focuses on protein intake in the menus of school canteens. The first aim of my bachelor thesis is to map out the amount of protein in the menus of school canteens. The second objective is to assess by observing how many children eat the protein foods in the school canteens. A comparation of the menus of three selected school canteens was the third goal. In the theoretical part of the bachelor thesis I focus on basic information about proteins, such as protein distribution, protein metabolism, protein utilization, their need, lack and excess of protein as well as the need of protein during a childhood. I also mention individual protein foods in connection with the consumer basket. To achieve the aim of the practical part of the bachelor thesis, I used the acquired menus from three selected school canteens from Prague. I have processed the data I obtained in the nutritional program Nutriservis and I obtained data on the amount of protein in the menus of each school canteens. By observing children in these school canteens, I was gained an insight into how many protein foods they eat. The bachelor's thesis could serve as an inspiration for school canteen leaders in the future. According to the results of the research, there is just one of the three school canteens, that serves the optimum value of protein in their menus in accordance with consumer basket. But children actually eat less protein foods than this optimal value. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-14 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Sukdolová, Iveta | |