Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorKrálová, Veronika
dc.date.accessioned2021-12-08T13:54:55Z
dc.date.available2021-12-08T13:54:55Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34785
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá příjmem soli u kojenců. Toto téma je aktuální, protože v současnosti se mluví o nadměrném příjmu soli. V dětství se formuje pocit slané chuti, které ovlivňuje její následné vnímání. Dlouhodobý nadměrný příjem soli ve stravě může způsobit riziko pro vznik hypertenze. Podle profesora Jandy je doporučené denní množství soli pro kojence do 1 g. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat příjem soli u kojenců. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: "Jaké množství soli ve stravě přijímají vybraní kojenci?" a "Jaký je rozdíl v příjmu soli mezi kojencem čistě kojeným, kojencem, který dostává příkrm mléčný a kojencem který dostává příkrm nemléčný?" Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje problematiku. Pro praktickou část byl zvolen kvalitativní výzkum. Výzkumný soubor tvořilo 12 kojenců, kteří byli rozděleni do 3 skupin po 4 kojencích. Do první skupiny byli zařazeni kojenci ve věku do 4 měsíců, do druhé 4-8 měsíců a do třetí 8-12 měsíců. Pro výzkum byl vybrán každý čtvrtý kojenec z databáze pacientů školitele. Od matek kojenců byl získán třídenní jídelníček kojenců, ze kterého byl následně propočítán v programu Nutriservis obsah soli. Výsledky výzkumu jsou prezentovány formou tabulek a slovního zhodnocení. Z výzkumu vyplývá, že mateřské mléko je ideální výživou pro kojence z hlediska příjmu soli. U všech vybraných kojenců nebyla překročena doporučená denní dávka soli. Nejméně soli přijímali kojenci, kteří byli kojeni mateřským mlékem a nejvíce, kteří dostávali příkrm nemléčný. Tato bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací pro studenty oboru Nutriční terapeut, ale i pro matky kojenců.cze
dc.format65 s. (87 120 znaků)
dc.format65 s. (87 120 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsůlcze
dc.subjectkojeneccze
dc.subjectsodíkcze
dc.subjectmateřské mlékocze
dc.subjectumělá mléčná výživacze
dc.subjectpříkrmcze
dc.subjecthypertenzecze
dc.subjectSalteng
dc.subjectinfanteng
dc.subjectsodiumeng
dc.subjectmother's milkeng
dc.subjectartificial milk nutritioneng
dc.subjectcomplementary foodeng
dc.subjecthypertensioneng
dc.titlePříjem soli u kojencůcze
dc.title.alternativeSalt intake in infantseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag51212
dc.description.abstract-translatedThis bachelor's thesis deals with salt intake for infants. This is a current topic as there are lots of discussions about excessive salt intake nowadays. Taste for salt is developed in childhood and it influences its subsequent perception. Long-term excessive salt intake in food can cause a risk of hypertension. According to professor Janda, recommended daily amount of salt for an infant should not be more than 1 g. The aim of this bachelor's thesis is to find out the intake of salt for infants. There were two research questions formulated: "What is the intake of salt in food for infants?" and "What is the difference between salt intake for infants being only breast-fed, infants being fed by complementary milk food and those being fed by non-milk complementary food. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical one describes the issue of salt intake, the practical one contains qualitative research. The focus group was comprised of 12 infants who were divided into 3 groups of 4. Infants up to 4 months old were in the first group, infants between 4-8 months old were in the second group and infants between 8-12 months were in the third group. Every fourth infant was chosen from the database of supervisor's patients. Three-days diet records were received from the mothers of the infants. Based on these records the amount of salt was further calculated in the Nutriservis program. The results of the survey are presented in charts and in word evaluation. The research shows that, from the point of view of salt intake, mother's milk is ideal infant food. The recommended amount of salt was not exceeded for neither of the chosen infants. The infants being fed only with mother's milk had the lowest salt intake, whereas the infants being fed with non-milk complementary food had the highest salt intake. This bachelor's thesis can serve as a source of information for students of nutritional therapy as well as for mothers of infants.eng
dc.date.accepted2017-06-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeJanda, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam