• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Životní styl seniorů s diabetem mellitem 2. typu s ohledem na výživu a pohybovou aktivitu

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.476Mb)
    Posudek vedoucího práce (540.2Kb)
    Posudek oponenta práce (599.8Kb)
    Průběh obhajoby práce (587.9Kb)
    Datum
    2017
    Autor
    Petrová, Zuzana
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    V dnešní době přibývá stále více pacientů s diabetem mellitem 2. typu. Příčin vzniku tohoto onemocnění je hned několik. Jednou z nich je špatná životospráva a s tím spojené špatné stravovací návyky, nedostatek nebo úplná absence pohybové aktivity a z toho pramenící obezita. Cílem mé práce bylo zjistit životní styl seniorů s diabetem mellitem 2. typu s ohledem na výživu a pohybovou aktivitu. Byly zvoleny následující výzkumné otázky. 1. Jaké byly stravovací návyky pacienta před tím, než lékař diagnostikoval onemocnění? 2. Jaké jsou stravovací návyky pacienta s diagnostikovaným onemocněním? 3. Jak se liší pohybová aktivita před a po diagnostikování onemocnění? 4. Jakým způsobem lze ovlivnit vznik tohoto onemocnění z hlediska výživy a pohybové aktivity? Empirická část práce je realizovaná pomocí kvalitativní metody výzkumného šetření. Sběr dat proběhl za pomoci polostrukturovaného rozhovoru. Respondenti byli získáni prostřednictvím metody snow ball. Celkem bylo uskutečněno 14 rozhovorů. Rozhovor byl zaměřen na oblast stravování, pohybové aktivity, diagnostiky a léčby onemocnění. Výstupem práce je informační leták o zdravých a nezdravých složkách potravy pro diabetiky. Z výsledků vyplívá, že stravování respondentů, před diagnostikovaným onemocněním, bylo zcela nevhodné. Ve stravování chyběla pravidelnost, dostatek porcí stravy denně, konzumace zeleniny a ovoce. Nedostatečný byl také pitný režim. Nynější stravovací návyky respondentů jsou o poznání lepší. Respondenti konzumují pravidelně 5 jídel denně a nechybí také dostatečná konzumace ovoce a zeleniny. Došlo také ke kvantitativnímu progresu pohybových aktivit oproti období před onemocněním.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34682
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV