• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Specifika výživy u pacientů s celiakií

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (3.695Mb)
    Posudek vedoucího práce (485.0Kb)
    Posudek oponenta práce (560.3Kb)
    Průběh obhajoby práce (526.8Kb)
    Datum
    2017
    Autor
    Eichlerová, Aneta
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Celiakie je chronické, autoimunitní onemocnění tenkého střeva vyvolané intolerancí lepku (glutenu). Toto onemocnění je jedno z nejčastějších chronických onemocnění na světě, přičemž počet nemocných stále narůstá. Prevalence celiakie v České republice je dle nejnovějších zdrojů udávána 1:100 až 1:200 (1 nemocný na 100-200 zdravých jedinců), celiakií tedy trpí asi 50 000-100 000 pacientů. Jedinou možnou léčbou tohoto onemocnění je celoživotní dodržování bezlepkové diety. Cílem této práce je zjistit specifika výživy u pacientů s celiakií. Stanoveny byly 4 výzkumné otázky: Výzkumná otázka č. 1: Jaké zdroje informací pacienti nejčastěji využívají? Výzkumná otázka č. 2: Jaká je dostupnost bezlepkových potravin a stravovacích služeb, které nabízí bezlepkovou stravu? Výzkumná otázka č. 3: Jaký přístup mají pacienti s celiakií k dodržování výživových doporučení? Výzkumná otázka č. 4: Do jaké míry je u pacientů s celiakií ovlivněn jejich sociální status? Práce je tvořena teoretickou a empirickou částí. Teoretická část zahrnuje základní informace o celiakii, o historii tohoto onemocnění, diagnostice, léčbě a také o možných komplikacích, které mohou nastat při nedodržování bezlepkové diety. Práce se dále zabývá bezlepkovou dietou, u které jsem se zaměřila mimo jiné na méně známé potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu a jejich nutriční složení.Empirická část je uskutečněna pomocí kvalitativní metody, kdy byl pro sběr dat využit polostrukturovaný rozhovor. Respondenty tvořilo 14 pacientů s diagnostikovanou celiakií, kteří byli získáváni technikou sněhové koule. Rozhovor byl rozdělen do 5 oblastí, které se týkaly vyjma demografických údajů také symptomů onemocnění, informačních zdrojů, situace bezlepkových potravin na trhu, přístup respondentů k dodržování bezlepkové diety a výživových doporučení a ovlivnění života a sociálního statusu respondentů. Výstupem práce je informační leták o celiakii a bezlepkové dietě.Z výsledků vyplývá, že respondenti nejčastěji jako zdroj informací využívají internetové portály, kdy za neužitečnější označili internetové diskuze. Validní zdroje informací respondenti příliš nevyhledávají. Dostupnost a nabídka bezlepkových potravin se za posledních pár let výrazně zlepšila, zlepšení nastalo také v oblasti stravovacích služeb. Bezlepkovou dietu respondenti většinou neporušují, snaží se také žít zdravým životním stylem a dodržovat výživová doporučení. Přestože byla celiakie velkým zásahem do života respondentů, k výraznému ovlivnění jejich sociálního statusu nedošlo.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34679
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV