dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Klouzková, Barbora | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T13:52:30Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T13:52:30Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-05-05 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34594 | |
dc.description.abstract | V současné době se celosvětově uvádí, že příjem soli několikanásobně přesahuje doporučené množství, které literatura uvádí 5-7 g NaCl na den, včetně České republiky.
Cílem mé bakalářské práce bylo jednak zjistit, jaký je příjem soli u vybraných respondentek starších 60- ti let a jak toto množství ovlivňuje jejich krevní tlak. Pro výzkum byl zvolen soubor pěti žen. Zvolila jsem metodu kvalitativního výzkumu, kde jsem sledovala příjem soli, odpad minerálních látek z moči a hodnoty krevního tlaku. Při získávání hodnot o množství přijaté soli jsem se nespoléhala na žádné nutriční databáze. Osobně jsem kontrolovala obaly potravin, které množství soli uváděly. Díky nařízení EU č. 1169/2011, je nyní povinnost výrobce množství NaCl uvádět. Dále jsem vážila všechnu sůl, kterou jsme přidávaly do pokrmů. Na základně těchto propočtů jsem stanovila příjem NaCl za den, celkem za čtyři dny. Volila jsem takové potraviny, u kterých byl příjem soli uveden. Současně jsem měřila hodnoty krevního tlaku a to ráno, v poledne a večer. Nakonec jsem poslední den sbírala moč, která byla následně vyšetřena na odpad minerálních látek. Výsledky z vyšetření mi slouží jako kontrola, zda odpad odpovídá příjmu.
Na základě výzkumu jsme zjistili, že v souboru při osobním dozoru nad příjmem soli v této věkové kategorii, nebyl překročen doporučený denní příjem NaCl, hodnoty krevního tlaku neodpovídají hypertenzi a výsledky z laboratoře naopak odpovídají množství přijaté soli. | cze |
dc.format | 52 s. | |
dc.format | 52 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Sůl | cze |
dc.subject | NaCl | cze |
dc.subject | sodík | cze |
dc.subject | krevní tlak | cze |
dc.subject | hypertenze | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | výživa seniorů | cze |
dc.subject | Salt | eng |
dc.subject | NaCl | eng |
dc.subject | sodium | eng |
dc.subject | blood pressure | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | nutrition of seniors | eng |
dc.title | Příjem soli u žen nad 60 let a vliv stravy na jejich krevní tlak | cze |
dc.title.alternative | Salt intake in woman over 60 years and influence diet of their blood pressure | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 47000 | |
dc.description.abstract-translated | Worldwide reported about salt intake is higher than the recommended amount. Actually literature reported amount by 5 - 7 g of NaCl per day. Czech Republic has same recommended number of NaCl.
My bachelor thesis is about to find out how is the salt intake for selected respondents over 60 years old and how this quantity have effect to their blood pressure. I chose a qualitative research method, where I tracked salt intake, urine waste and blood pressure values. I didn´t use any nutritional databases, when I got the amount of salt I received. I checked the packages of foods that reported the amount of salt. Thanks to EU Regulation 1169/2011, it is now the duty of the manufacturer write quantity of NaCl on the packages of product. I also weighed all the salt we added to the foods. On the basis of these calculations, I determined the intake of NaCl per day and total of four days. I chose those foods, which salt intake was on the packages and I knew exactly amount. I measured the blood pressure, at the same time. The values from the morning, at noon and in the evening I wrote. Eventually, I collected urine, which was subsequently examined for mineral waste on the last day. As a check to see if the waste corresponds to intake, serve test results from laboratory.
On the basis of the research, we found out that the recommended personal daily intake of NaCl was not exceeded, in this age category. The blood pressure values did not correspond to hypertension, and the results from the laboratory, correspond to the amount of salt received. | eng |
dc.date.accepted | 2017-06-14 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Adámková, Věra | |